Pomoc!!!! Particioniranje kod fedore?!
Moderator/ica: Moderatori/ce
Pomoc!!!! Particioniranje kod fedore?!
Znam da ste vec ovo milijun puta culi, ali meni jos uvjek nije jasno i ne mogu nigdje naci tutorial koji mi je dovoljno jasan za instalaciju fedore.
Pa bih htio bi nekog zamoliti da mi objasni kako da instaliram Fedoru 16 tako da ju pokrecem s windowsom(dual boot) ne shvacam onaj dio s particijama sto trebam napraviti s particijama prije instalacije. Trenutno imam instaliran Windows 7 i 3 particije od kojih je jedna prazna i ima 120 GB pa bih htio na nju instalirati fedoru i koristiti ju. Stavio sam iso image od fedore na DVD i shvacam kako pokreniti i sve jedino mi nije jasno sto treba s particijama npr kada idem shrink pokazuje mi 0mb na svim particijama..
Hvala punoo
Pa bih htio bi nekog zamoliti da mi objasni kako da instaliram Fedoru 16 tako da ju pokrecem s windowsom(dual boot) ne shvacam onaj dio s particijama sto trebam napraviti s particijama prije instalacije. Trenutno imam instaliran Windows 7 i 3 particije od kojih je jedna prazna i ima 120 GB pa bih htio na nju instalirati fedoru i koristiti ju. Stavio sam iso image od fedore na DVD i shvacam kako pokreniti i sve jedino mi nije jasno sto treba s particijama npr kada idem shrink pokazuje mi 0mb na svim particijama..
Hvala punoo
Re: Pomoc!!!! Particioniranje kod fedore?!
kad ideš particionirati, odabereš Custom layout ili kako već piše. u tom slučaju će ti se prikazati particije sa tvog diska na način da ćeš moći odabrati ovu slobodnu za Fedoru
vjerojatno će ti tražiti da napraviš "bios boot" particiju. da, znam, čudno je
ali napravi je i neka bude 1 MB 
vjerojatno će ti tražiti da napraviš "bios boot" particiju. da, znam, čudno je
a gdje to odaberem custom layout? i kako napravit bios boot particiju?
aha kod instalacije fedore na costum layout...dobro ali kako onda da napravim bios particiju, i kako znam koja mi je particija c koja d i to
na linuksu nemaš c i d particije 
nego / (root) koja ti je nešto kao c particija na windowsima, imaš /home particiju koja ti dođe nešto kao d, a swap ti je "zamjena" za RAM
tu bios boot particiju ćeš prilikom particioniranja napravit
nego / (root) koja ti je nešto kao c particija na windowsima, imaš /home particiju koja ti dođe nešto kao d, a swap ti je "zamjena" za RAM
tu bios boot particiju ćeš prilikom particioniranja napravit
znaci stavio sam dvd s fedorom u laptop to mi se ucitalo i pokrenio sam instalaciju doso sam do onog izbornika gdje odabirem shrink, use free space itd..i sad bi trebao napraviti bios particiju ali nezz sto tocno il?
odabereš prvo custom layout, pa ti on pokaže trenutno stanje na disku. zatim odabereš particiju koju želiš dodijeliti Fedori, i na nju staviš / particiju. ako ti installer kaže da mu treba bios boot particija, napraviš ju i staviš da bude 1 MB, a ostalo staviš za / .
dada ali mi javlja stalno Could not allocate requested partitions: not enough free space on disks...i sad sam nes skonto valjda da trebam u w7 ponovo otic i nesto s partiijama mrdat, jer mi ocito ovako ne prepoznaje slobodni prostor....e sad sto bi trebo s particijama u win7 ?
u disk manangmetnu
kakva ti je situacija s diskom? koliko praznog prostora imaš? prije svega defragmentiraj disk(ove)...