Switch to full style
Novi ste u svijetu Linuxa? Imate hrpu početničkih pitanja?

Pravila foruma

PRAVILA ZA NOVE KORISNIKE LINUXA!
Prije otvaranja bilo kakve diskusije svaki novi korisnik u svijetu Linuxa obavezan je učiniti sljedeće korake:
Pročitati ove tekstove iz naše Wikipedije:
- Sve uvodne tekstove Linuxa za početnike (njih 5)
- Sve što trebate znati o radu s diskovima
- Pročitati ovu temu za početnike
- Pokušati pronaći riješenje problema u Enciklopediji znanja

Nakon toga korisnik smije otvoriti temu s naslovom svog problema uz obaveznu naznaku Linux distribucije koju koristi u formi:
[Linux distribucija, broj verzije, grafičko okruženje]: Naslov problema
U prvom postu korisnik obavezno mora odgovoriti na ova pitanja:
- Da li ima instalirane Windowse?
- Što ga je motiviralo na instaliranje i korištenje Linux distribucije?
- Obavezno je potrebno navesti specifikacije hardvera (Ime Laptopa, tip procesora, grafičke i mrežne kartice, količina RAM-a i diska)

Bez učinjenih ovih prvih koraka, na teme se neće odgovarati i one će biti izbrisane s foruma!
Odgovori

PC instalacija Ubuntua / BIOS

29 sij 2019, 13:22

Dakle ... kao i svi slobodoumni ljudi i ja prijeđoh na Linux ima tome već par godina i sve pet. Nisam "software-freak" ... koristim ga na svom HP laptopu i naučio sam i više od od osnova što se tiče skini, nadogradi, upiši u terminal i tako to.

Budući da sam na laptop-u, zaboravio sam kako se ulazi u BIOS na PC-u ???

Naime, radi se o tome da mi sestra isto ima LINUX ali joj je na PC-u i to joj je radio neki software-aš i svako malo je imala problema koje sam joj rješavao sve do nedavno kada joj je prestao raditi, a odgovor navedenog software-aša je bio da je to zbog onog software update-a pface pface pface Malo je reći koliki sam upitnik imao iznad glave kada sam to čuo :lulz :nee :lulz

Uglavnom, došao "stručnjak" i instalirao joj 18-icu .... OK. Dodjem ja nedugo zatim i vidim što bi i svaki korisnik odmah primjetio čim upali komp da to nije 18-ica .... program ko program nije 18-ica, sučelje nije 18-ica i sada da ne nabrajam jer svi znamo razlike između 16-ice i 18-ice .... ono što mi je posebno zapelo za oko je kada sam vidio u system settings/details da i tamo piše da je gore 18-ica ????? Kako je to majstor uspio ne kužim no nije bitno.

E ... da se vratimo na glavno .. dakle, obzirom da je PC u pitanju ... instalirao sam joj svoju 16-icu i sve normalno radi ali sam to nekako uspio napraviti bez ulaska u BIOS (radi boot-anja ... onaj EFI ili sa cd) pa me zanima da li sam negdje nešto mogao zafrknut/zeznut/sprčkat :zvizdi :zvizdi :zvizdi budući da u BIOS nisam znao ući, a to i meni zvuči čisto normalno pa čak i pod obavezno spada pa eto bio bih zahvalan za savjet i uputu po potrebi čisto radi svog mira :place

p.s. radi se o HaP-oovom :lulz :thmbs-up kompu

Unaprijed zahvaljujem :thmbs-up

Re: PC instalacija Ubuntua / BIOS

29 sij 2019, 14:19

Da si napisao o kojem se HP-u točno radi bilo bi lakše, ovako općenito mislim da je F10.

Re: PC instalacija Ubuntua / BIOS

30 sij 2019, 16:54

Thks na odgovoru, a koji je točno komp budem pogledao kada ću imati priliku i u međuvremenu (kadsamveć ovdje) .... baš sam neki dan instalirao na mobu neku SCOPE solar system app za gledanje zvijezda i tak to što nam je iznad glave ... i uglavnom baš poučna app i odem na njihovu web stranicu s namjerom da ih skinem na svoj stroj kad ono nema za Linux .... zapisao sam njihovu emajl adresu i postavio im upit a zakaj ... mislim ne baš tako ali ono i baš me zanima hoće li mi odgovoriti ... eto uh

Re: PC instalacija Ubuntua / BIOS

31 sij 2019, 10:09

... mi možeš odgovoriti kako je uspio da piše 18.04., a 16-icu instalirao ... općenito onako .. baš me zanima ..

Re: PC instalacija Ubuntua / BIOS

31 sij 2019, 10:18

Odgovor je vjerojatno jednostavan, na Ubuntu 18.04 je instalirao Unity DE.

EDIT:
Evo. prenosim ovdje dobar članak na tu temu koji je napisao dedo&medo pa će ti biti jasnije ;)

Re: PC instalacija Ubuntua / BIOS

01 vel 2019, 08:26

... otprilike sam skužio ... pa ako su već radili taj prelaz Unity..Gnome ... zašto im onda na 18-ici ne rade neke postavke u Compiz config ....konkretno, onaj wobly windows u animations ? Uglavnom vidim(o) da je novac ipak prevladao na uštrb kvalitete, a kao što je i spomenuto u tekstu i na žalost korisnika. Gdje će im duša hahahaha ....

Hvala na odgovoru ... onu instalaciju F10 još nisam napravio ...budem ..... koji je to točno HP pc to ne znam ni gdje bih vidio .....

Ona Scope app što sam govorio baš su mi odgovorili onak sa zahvalom ... pričali su "developeri" o tome da naprave i za Linux platformu i kao razmišljaju još uvijek o tome pa ću im dosađivati malo ..

Eto ... pozdrav svima ...

Re: PC instalacija Ubuntua / BIOS

01 vel 2019, 08:56

Zašto je Canonical odustao od Unitya i prešao na GNOME smo već pričali na forumu, a i Mark je u nekoliko intervjua pokušao objasniti razloge pa ako te zanima buš našao.

Što se tiče HP-a. Svako brand name računalo na sebi ima p/n i s/n broj (mala naljepnica/pločica na kućištu i po tim brojevima možeš saznati koliko je šarafa ugrađeno u konfiguraciju, a ne samo o kojem se modelu radi (po tim brojevima saznaš točne komponente i FRU brojeve komponenti, a dolaziš i do potrebnih drivera ) ;)

Wobbly na 18.04 - https://www.omgubuntu.co.uk/2018/09/wob ... ux-library

18.04 sa Unityem - https://community.ubuntu.com/t/new-ubun ... y-iso/2146

Re: PC instalacija Ubuntua / BIOS

01 vel 2019, 17:40

Mateo je napisao/la: .... baš sam neki dan instalirao na mobu neku SCOPE solar system app za gledanje zvijezda i tak to što nam je iznad glave ... i uglavnom baš poučna app i odem na njihovu web stranicu s namjerom da ih skinem na svoj stroj kad ono nema za Linux .... zapisao sam njihovu emajl adresu i postavio im upit a zakaj ... mislim ne baš tako ali ono i baš me zanima hoće li mi odgovoriti ... eto uh

Pozdrav Mateo, možda i znaš za Stellarium, sličnu aplikaciju koja radi na linuxu. Ako nisi znao pogledaj u Ubuntu softveru.
I na forumu ima malo tutoriala o Stellarium aplikaciji. Također postoji i inačica za Android.

Re: PC instalacija Ubuntua / BIOS

11 vel 2019, 12:54

Jeremija je napisao/la:
Mateo je napisao/la: .... baš sam neki dan instalirao na mobu neku SCOPE solar system app za gledanje zvijezda i tak to što nam je iznad glave ... i uglavnom baš poučna app i odem na njihovu web stranicu s namjerom da ih skinem na svoj stroj kad ono nema za Linux .... zapisao sam njihovu emajl adresu i postavio im upit a zakaj ... mislim ne baš tako ali ono i baš me zanima hoće li mi odgovoriti ... eto uh

Pozdrav Mateo, možda i znaš za Stellarium, sličnu aplikaciju koja radi na linuxu. Ako nisi znao pogledaj u Ubuntu softveru.
I na forumu ima malo tutoriala o Stellarium aplikaciji. Također postoji i inačica za Android.


:thmb-up

Isprobao sam ju ...sve super sve pet (samo MB 365 :zvizdi :hihi :lulz ) ..... malo su (barem meni) nespretno napravljene postavke. Onaj SCOPE sam izbrisao sa moba ... SkyViewFree sada "eksploriram" :lulz :hmm Trebali bi te programćiće malo jednostavnijim napraviti odnosno poizbaciti one silne azimute i ostale slične mjere i mjerice jer... nismo u svemirskom brodu pa da nam baš sve koordinate trebaju ...

Re: PC instalacija Ubuntua / BIOS

11 vel 2019, 13:03

[quote="bertone"]Zašto je Canonical odustao od Unitya i prešao na GNOME smo već pričali na forumu, a i Mark je u nekoliko intervjua pokušao objasniti razloge pa ako te zanima buš našao.

Što se tiče HP-a. Svako brand name računalo na sebi ima p/n i s/n broj (mala naljepnica/pločica na kućištu i po tim brojevima možeš saznati koliko je šarafa ugrađeno u konfiguraciju, a ne samo o kojem se modelu radi (po tim brojevima saznaš točne komponente i FRU brojeve komponenti, a dolaziš i do potrebnih drivera ) ;)

Wobbly na 18.04 - https://www.omgubuntu.co.uk/2018/09/wob ... ux-library

18.04 sa Unityem - https://community.ubuntu.com/t/new-ubun ... y-iso/2146[/qu


Ispročitah oba linka (obje poveznice) .... kratko i jasno ... nisam ih ništa skužio osim da wobbly ne dela kako god da se okrene i da se očito netko snekim posvadil tamo pface :place

Ovo s HP-ovom pločicom ću pogledati kada budem imao priliku pa javim :thmb-up
Odgovori