instaliro bih si linux pa mi treba pomoć
Moderator/ica: Moderatori/ce
Pravila foruma
PRAVILA ZA NOVE KORISNIKE LINUXA!
Prije otvaranja bilo kakve diskusije svaki novi korisnik u svijetu Linuxa obavezan je učiniti sljedeće korake:
Pročitati ove tekstove iz naše Wikipedije:
- Sve uvodne tekstove Linuxa za početnike (njih 5)
- Sve što trebate znati o radu s diskovima
- Pročitati ovu temu za početnike
- Pokušati pronaći riješenje problema u Enciklopediji znanja
Nakon toga korisnik smije otvoriti temu s naslovom svog problema uz obaveznu naznaku Linux distribucije koju koristi u formi:
[Linux distribucija, broj verzije, grafičko okruženje]: Naslov problema
U prvom postu korisnik obavezno mora odgovoriti na ova pitanja:
- Da li ima instalirane Windowse?
- Što ga je motiviralo na instaliranje i korištenje Linux distribucije?
- Obavezno je potrebno navesti specifikacije hardvera (Ime Laptopa, tip procesora, grafičke i mrežne kartice, količina RAM-a i diska)
Bez učinjenih ovih prvih koraka, na teme se neće odgovarati i one će biti izbrisane s foruma!
PRAVILA ZA NOVE KORISNIKE LINUXA!
Prije otvaranja bilo kakve diskusije svaki novi korisnik u svijetu Linuxa obavezan je učiniti sljedeće korake:
Pročitati ove tekstove iz naše Wikipedije:
- Sve uvodne tekstove Linuxa za početnike (njih 5)
- Sve što trebate znati o radu s diskovima
- Pročitati ovu temu za početnike
- Pokušati pronaći riješenje problema u Enciklopediji znanja
Nakon toga korisnik smije otvoriti temu s naslovom svog problema uz obaveznu naznaku Linux distribucije koju koristi u formi:
[Linux distribucija, broj verzije, grafičko okruženje]: Naslov problema
U prvom postu korisnik obavezno mora odgovoriti na ova pitanja:
- Da li ima instalirane Windowse?
- Što ga je motiviralo na instaliranje i korištenje Linux distribucije?
- Obavezno je potrebno navesti specifikacije hardvera (Ime Laptopa, tip procesora, grafičke i mrežne kartice, količina RAM-a i diska)
Bez učinjenih ovih prvih koraka, na teme se neće odgovarati i one će biti izbrisane s foruma!
instaliro bih si linux pa mi treba pomoć
kao što naslov nosi upit isprobo sam si linux mint 14 i iskreno rečeno sviđa mi se,dosta je brz čak preko live dvd-a pa sam si nekako odlučio da si ga stavim umjesto windows 7,e sad treba mi dosta pomoći sa uputama,vidim da mi odmah na desktopu pokazuje za instal linux(znači samo to kliknem i kreče instalacija),što je sa drajverima(da li su oni već na dvd-u) jer kad sam isprobavo radi mi zvuk,mreža itd. za početak je to i onda ću vas dalje mučiti sa daljnjim upitima
- Heisenberg
Re: instaliro bih si linux pa mi treba pomoć
Sve bi ti trebalo radit out-of-the-box.dajac59 je napisao/la:kao što naslov nosi upit isprobo sam si linux mint 14 i iskreno rečeno sviđa mi se,dosta je brz čak preko live dvd-a pa sam si nekako odlučio da si ga stavim umjesto windows 7,e sad treba mi dosta pomoći sa uputama,vidim da mi odmah na desktopu pokazuje za instal linux(znači samo to kliknem i kreče instalacija),što je sa drajverima(da li su oni već na dvd-u) jer kad sam isprobavo radi mi zvuk,mreža itd. za početak je to i onda ću vas dalje mučiti sa daljnjim upitima
“Small shifts in your thinking, and small changes in your energy, can lead to massive alterations of your end result.”
- Suko
- Site Admin
- Spol: M
Odi na nas wiki. Tamo imas sve informacije koje ti trebaju.
Procitaj dio o instaliranju Linuxa opcenito a nakon toga prouci upute kako instalirati Mint.
Nemoj obrisati Windowse nego Mint instaliraj uz njih. Neka ti ostanu Windowsi kao backup dok se ne snadjes s Linuxom.
Procitaj dio o instaliranju Linuxa opcenito a nakon toga prouci upute kako instalirati Mint.
Nemoj obrisati Windowse nego Mint instaliraj uz njih. Neka ti ostanu Windowsi kao backup dok se ne snadjes s Linuxom.
neznam kako ih istalirati uz windowse kad imam samo jednu particiju i to c,nisam napravio dvije a sad neznam kako to raspodjeliti,imam samo priključen externi pa neznam dali mogu na nega instalirati
- Suko
- Site Admin
Najprije lijepo defragmentiraj taj hard na kojem su Windowsi.
Onda ubaci Live DVD s Mintom. Imas program na njemu Partition manager (Gparted)
Pomocu njega najprije smanji Windows particiju, a kad si to obavis u preostali prostor (Dosta ti je 20 Gb) napravi dvije particije. Jednu od 1GB, a druga neka bude preostalo. Ta od 1Gb ce ti koristiti za swap, a na drugu ces instalirati Mint. (Budes shvatio sto ti pricam kad malo wiki proucis)
Mint ce ti automatski prepoznati Windowse tako da ces moci kod paljenja racunala birati da li zelis Windowse ili Mint.
Instaliranje na vanjski hard ti ne bi preporucio ako si pocetnik jer bi mogao naici na par problema.
Uglavnom, imas sve na wikiju. Lijepo sjedni, procitaj. Ako ti nesto ne bude jasno slobodno pitaj.
Onda ubaci Live DVD s Mintom. Imas program na njemu Partition manager (Gparted)
Pomocu njega najprije smanji Windows particiju, a kad si to obavis u preostali prostor (Dosta ti je 20 Gb) napravi dvije particije. Jednu od 1GB, a druga neka bude preostalo. Ta od 1Gb ce ti koristiti za swap, a na drugu ces instalirati Mint. (Budes shvatio sto ti pricam kad malo wiki proucis)
Mint ce ti automatski prepoznati Windowse tako da ces moci kod paljenja racunala birati da li zelis Windowse ili Mint.
Instaliranje na vanjski hard ti ne bi preporucio ako si pocetnik jer bi mogao naici na par problema.
Uglavnom, imas sve na wikiju. Lijepo sjedni, procitaj. Ako ti nesto ne bude jasno slobodno pitaj.
- jurastublic
Nema potrebe da dira gparted. Mint pri instalaciji daje opciju "instaliraj uz postojeći sustav" i sve lijepo odradi automatski.
"Hodor bre foobar"
- Vl@do
- Moderator
- Kontakt:
Upravo to. Samo ubaci live DVD i podigni sustav sa njega. Kad se učita, onda odaberi ikonu "install". Jedino kod odabira opcija pazi da odabereš "instaliraj UZ". Slijedeći puta kad budeš pokretao računalo pitati će te želiš li podignuti win ili mint.jurastublic je napisao/la:Nema potrebe da dira gparted. Mint pri instalaciji daje opciju "instaliraj uz postojeći sustav" i sve lijepo odradi automatski.
Pusti neka Mint odradi sve automatski. Nema potrebe koristiti ono "naprednije" ili "ručno particioniranje" (ne sjećam se kako piše). U svakom slučaju, ništa ne možeš izgubiti, a dobiti ćeš puno.
Držim fige, pa javi kako je prošlo.
Zadnja izmjena: Vl@do, dana/u 25 ožu 2013, 14:31, ukupno mijenjano 1 put.
Moj pogled na sve to.
Glavna snaga GNU/Linuxa nije besplatnost, nego SLOBODA.
http://wiki.open.hr/wiki/Linux_CLI_naredbe
- Suko
- Site Admin
Još bolje.
kao prvo gospodo svaka čast na iscrpnim uputama,znači sad budem ubacio live dvd i dođe mi slika di sam ga isprobavo i idem na linux instal i pustim da sve sam odradi,bojim se jedino jer koliko vidim da je sve na engleski a ja sam malo kao indijanac s njim jer kako ću pronaći instaliraj uz windowse,to me muči i znaći on će sve sam sebi odraditi mjesto uz windows 7,ali skoro mi je pun pa zato mi nije jasno to kako će pronaći mjesto,čito sam wiki
- Vl@do
- Moderator
- Kontakt:
Kako to misliš "skoro pun"? Biti će dovoljno 4-5 Gb da se smjesti Linux. Ako nema onda si lijepo prebaci neke podatke na taj externi hard koji imaš.
Nešto slično ovome ćeš vidjeti i sigurno nećeš odabrati: "Obriši disc i instaliraj....". Mislim da je prva opcija ono što ti treba (kako je i označeno na slici).

Nešto slično ovome ćeš vidjeti i sigurno nećeš odabrati: "Obriši disc i instaliraj....". Mislim da je prva opcija ono što ti treba (kako je i označeno na slici).

Moj pogled na sve to.