Bootanje sa USB flash drivea
Moderator/ica: Moderatori/ce
Pravila foruma
PRAVILA ZA NOVE KORISNIKE LINUXA!
Prije otvaranja bilo kakve diskusije svaki novi korisnik u svijetu Linuxa obavezan je učiniti sljedeće korake:
Pročitati ove tekstove iz naše Wikipedije:
- Sve uvodne tekstove Linuxa za početnike (njih 5)
- Sve što trebate znati o radu s diskovima
- Pročitati ovu temu za početnike
- Pokušati pronaći riješenje problema u Enciklopediji znanja
Nakon toga korisnik smije otvoriti temu s naslovom svog problema uz obaveznu naznaku Linux distribucije koju koristi u formi:
[Linux distribucija, broj verzije, grafičko okruženje]: Naslov problema
U prvom postu korisnik obavezno mora odgovoriti na ova pitanja:
- Da li ima instalirane Windowse?
- Što ga je motiviralo na instaliranje i korištenje Linux distribucije?
- Obavezno je potrebno navesti specifikacije hardvera (Ime Laptopa, tip procesora, grafičke i mrežne kartice, količina RAM-a i diska)
Bez učinjenih ovih prvih koraka, na teme se neće odgovarati i one će biti izbrisane s foruma!
PRAVILA ZA NOVE KORISNIKE LINUXA!
Prije otvaranja bilo kakve diskusije svaki novi korisnik u svijetu Linuxa obavezan je učiniti sljedeće korake:
Pročitati ove tekstove iz naše Wikipedije:
- Sve uvodne tekstove Linuxa za početnike (njih 5)
- Sve što trebate znati o radu s diskovima
- Pročitati ovu temu za početnike
- Pokušati pronaći riješenje problema u Enciklopediji znanja
Nakon toga korisnik smije otvoriti temu s naslovom svog problema uz obaveznu naznaku Linux distribucije koju koristi u formi:
[Linux distribucija, broj verzije, grafičko okruženje]: Naslov problema
U prvom postu korisnik obavezno mora odgovoriti na ova pitanja:
- Da li ima instalirane Windowse?
- Što ga je motiviralo na instaliranje i korištenje Linux distribucije?
- Obavezno je potrebno navesti specifikacije hardvera (Ime Laptopa, tip procesora, grafičke i mrežne kartice, količina RAM-a i diska)
Bez učinjenih ovih prvih koraka, na teme se neće odgovarati i one će biti izbrisane s foruma!
Re: Bootanje sa USB flash drivea
Ne čudi me.
Vidim da si riješio problem no mala napomena za sve druge gdje se još može pojaviti problem (isprobano na par HP-ovih PC-a i laptopa).
Ukoliko dižete OS s USB memorije kod HP-a (a možda i kod drugih) ona MORA biti uštekana u USB 2.0, ako je uštekate u USB 3.0 BIOS (UEFI) je ne vidi.
Ukoliko dižete OS s USB memorije kod HP-a (a možda i kod drugih) ona MORA biti uštekana u USB 2.0, ako je uštekate u USB 3.0 BIOS (UEFI) je ne vidi.
Nema veće religije od istine!
Hvala svima. Isprobat ću i Multisystem.
- otprilikeista
- Spol: Ž
Evo i moje iskustvo s usb-om i bootanjem pa možda nekome pomogne. Prvi put sam koristila unetbootin i lap (asus x55c) ga nije uopće učitao. Pokušala sam kroz bios namjestiti da ga boota, ali mi usb-a uopće nije bilo među opcijama. Drugi, stari lap sa xp-om ga je odmah učitao. Onda sam napravila sve ispočetka samo s Lilo umjesto unetbootina, odmah ga je učitao i pokrenula sam instalaciju Olivie.

- iv@n
- Site Admin
- Spol: M
- Kontakt:
otprilikeista je napisao/la:Evo i moje iskustvo s usb-om i bootanjem pa možda nekome pomogne. Prvi put sam koristila unetbootin i lap (asus x55c) ga nije uopće učitao. Pokušala sam kroz bios namjestiti da ga boota, ali mi usb-a uopće nije bilo među opcijama. Drugi, stari lap sa xp-om ga je odmah učitao. Onda sam napravila sve ispočetka samo s Lilo umjesto unetbootina, odmah ga je učitao i pokrenula sam instalaciju Olivie.
Inače, ti alati tipa Unetbootin nekad znaju zakazati, a umjesto da tražiš alternative pokazat ću ti najlakši način, samo ćeš morati terminal upaliti.
1. Ubaci USB stick
2. Pokreni terminal i ukucaj sljedeće: sudo ls -l /dev/disk/by-id/*usb*
3. Upiši lozinku i potvrdi enterom. Izbacit će liniju gdje između ostalog piše sda1 ili sdb1. Zapamti sda ili sdb, brojka nije bitna.
4. Ukucaj sljedeće, ali izmjeni dvije stvari: putanju do ISO slike i pod /dev/ upiši sda ili sdb, koji je već bio prikazan gore (ne i broj): sudo dd if=/home/otprilikeista/Documents/Mint-15-Olivia-Live-i686.iso of=/dev/sdb bs=4M;sync
5. Lupi enter i pričekaj minut da bude dovršeno
Moda nije lako za zapamtiti, pa si copy/paste spremiš negdje kad zatrebaš.
To avoid criticism ~ do nothing, say nothing, be nothing.