TOP TEMA: Arch fan club

Diskusije usko vezane uz Arch Linux i srodne distribucije.

Moderator/ica: Moderatori/ce

qwxy
Spol: M

Re: Arch fan club

Post Postao/la qwxy »

drone je napisao/la:Za početnike i kad je potrebno negdje nabrzinu doći do funkcionalnog desktopa s najmanje neizvjesnosti i gnjavaže, mislim da je Mint (KDE ili MATE) i dalje najbolji izbor. Cinnamon još nije na meni prihvatljivoj razini upotrebljivosti, ali napreduje. Međutim, meni je Arch bolji. Lakše dobiješ sustav kakav želiš. Nije baš za brze instalacije, ali za desktop koji će se koristiti na duge staze, po mom mišljenju je daleko bolji izbor od ovih "user friendly" distribucija. Mislim da se isplati potrošiti vrijeme na čitanje Arch wikija i vodiča, instalaciju i štelanje.
Zar misliš da će početnik željeti čitati dokumentaciju i podešavati Arch i imati vremena za to?
Rijetki su takvi početnici koji žele da razumiju kako sistem radi i koji žele čitati. Ne poznajem mnogo Windows korisnika koji žele čitati.
Problem je što je većina korisnika navikla koristiti GUI "napamet" i ne čitaju čak ni šta piše. Kada ih se baci u CLI (DOS, BASH nebitno) jedino što znaju je "buljiti". To je kako ja lično smatram "tipičnog" (ili prosječnog) korisnika računara.

Slažem se da Arch jeste za desktop na duže staze (a to što je moja navika često isprobavanje i eksperimentiranje to je moj problem). Slažem se i da je daleko bolji od ovih "user friendly" distri i da se isplati uloženo vrijeme, ali sigurno nije za početnike. Moram priznati da sam podešavanjem Archa naučio i ponešto novo. :)

Cinnamon je po mome mišljenju upotrebljiv, ali ne bi škodilo da malo sazrije.

Da li je Arch bolji od Minta ovisi o korisniku i iskustvu korisnika, ali meni lično jeste bolji Arch. Naročito mi se sviđa to što je Arch u potupunosti rolling release. Pomalo mi je žao što Arch nisam prije instalirao. Imao sam odavno namjeru, ali me je upravo procedura i dužina instalacije omela u tome. Nisam bio siguran da li se isplati instalirati Arch u odnosu na dobijeno. Drago mi je da sam ga instalirao. Također razmišljam o Gentoou i Slackwareu, ali samo vrijeme instalacije (čitaj: kompajliranja) i održavanja sistema bi me vjerovatno "smorilo". Najveći problem sa Slackwareom je dependency hell. Možda sam malo paranoičan, ali vjerovatno bih zaboravio neki dependency. Opet, i Slackware je source bazirana distra. Arch je ipak poznatiji? (u ovo baš i nisam siguran, Gentooov prvi release je 1.0 rc6-r10 izdat 21 Augusta 2001. godine)

*buntua sam se držao zbog broja informacija i podrške. Nekada mi se činio stabilnim (tada i jeste bio). Više mi se ne čini tako stabilnim kao prije.

Danas žalim što je Ubuntu postao sinonim za Linux iz raznih razloga. Nekada je Mandriva bila vodeća distra. (da, pomalo pratim historiju Linuxa) "Napustila" je svoju zajednicu i izgubila korisnike. Mageia se rodila kao nasljednica radom zajednice (i bivših developera Mandrive). Ubuntu je promjenio DE. Mint je postao popularniji. Ovo sa Amazonom im jedino može pomoći da izgube popularnost još više.
To dokazuje da je Ubuntu ostao na starom DE-u, ostao bi i najpopularniji.

Danas žalim što je Ubuntu postao sinonim za Linux.
Zadnja izmjena: qwxy, dana/u 30 ruj 2012, 10:00, ukupno mijenjano 3 puta.
drone
Moderator

Post Postao/la drone »

qwxy je napisao/la:
drone je napisao/la:Za početnike i kad je potrebno negdje nabrzinu doći do funkcionalnog desktopa s najmanje neizvjesnosti i gnjavaže, mislim da je Mint (KDE ili MATE) i dalje najbolji izbor. Cinnamon još nije na meni prihvatljivoj razini upotrebljivosti, ali napreduje. Međutim, meni je Arch bolji. Lakše dobiješ sustav kakav želiš. Nije baš za brze instalacije, ali za desktop koji će se koristiti na duge staze, po mom mišljenju je daleko bolji izbor od ovih "user friendly" distribucija. Mislim da se isplati potrošiti vrijeme na čitanje Arch wikija i vodiča, instalaciju i štelanje.
Zar misliš da će početnik željeti čitati dokumentaciju i podešavati Arch i imati vremena za to?
Kao prvo, to nisam nigdje ni spomenuo niti imao namjeru o tome raspravljati. Kao drugo, mislim da si pobrkao značenje riječi "početnik" i "korisnik", tj. "korisnik- tupadžija". Svatko je jednom bio početnik u nečemu.
Rijetki su takvi početnici koji žele da razumiju kako sistem radi i koji žele čitati. Ne poznajem mnogo Windows korisnika koji žele čitati.
Problem je što je većina korisnika navikla koristiti GUI "napamet" i ne čitaju čak ni šta piše. Kada ih se baci u CLI (DOS, BASH nebitno) jedino što znaju je "buljiti". To je kako ja lično smatram "tipičnog" korisnika računara.
Kako nemam što o (a još manje s) njima raspravljati o kompjuterima, u ovom kontekstu me uopće ne zanimaju, pa čak i ako su mi najbliže i najdraže osobe inače u životu. Ako netko ne želi naučiti koristiti svoj stroj ili bilo što drugo, onda njega ili nju nitko ni ne može naučiti. To što mnogi misle kako je moguće drugačije također ne znači ništa jer nažalost nije istina. Još uvijek je tako, još uvijek treba uložiti vremena da se nauči raditi s kompjuterom i to ne samo na razini pojedinog programa koji služi kao alat za obaviti posao, nego i malo šire jer alat ne lebdi sam za sebe, povezan je i sa softverom i s hardverom. Stvarno mi je žao što to neke pogađa, ali tako je. To nije moje mišljenje, to je činjenica :bleh

Što se tiče znanja Windows korisnika, ima ih vrlo naprednih, nikako ne treba generalizirati. I sigurno je više takvih na Windowsima nego na Linuxu što se broja tiče (logično). Kad pogledamo koliko je raznog sw-a (i pri tome ne mislim samo na poznate programe), utilityja i kojekakvih programčića za svašta (npr. razna flashanja firmwarea, tweakanja hw-a, recimo za mobitele, pržilice, grafičke i sl.) napisano pod Windowsima, očito je da postoji dosta naprednih korisnika. A većina ljudi je takva kakva je, znamo sve. Tu smo da pomognemo onima (uključujući i nas same) koji su zainteresirani za Linux i koji shvaćaju da na kraju o njima ovisi koliko će uspješno koristiti svoj komp.

Mislim da bi bilo dobro da prestanemo raspravljati u skoro svakoj temi o "prosječnim" korisnicima. Već postoje podforumi i teme za takve rasprave, pa ako se baš mora neka to bude tamo.
1986-1990: Commodore64 / 1990-1994: Amiga 500 / 1995-1996: Amiga 1200 / 1997-2001: N/A@home /
2002-2004: Windows98, XP /
2004-2005: Knoppix, Mandrake / 2005: Mandriva, Ubuntu / 2005-2009: LFS / 2009-2010: Mint /
2010-... Arch
qwxy

Post Postao/la qwxy »

@drone Zaboravimo raspravu o tome.
drone
Moderator

Post Postao/la drone »

Dogovoreno :)
Bolje da ovdje besramno hvalimo Arch (može i malo pljucanja, ponekad zasluži).
1986-1990: Commodore64 / 1990-1994: Amiga 500 / 1995-1996: Amiga 1200 / 1997-2001: N/A@home /
2004-2005: Knoppix, Mandrake / 2005: Mandriva, Ubuntu / 2005-2009: LFS / 2009-2010: Mint /
2010-... Arch
Medojedni jazavac
Kontakt:

Post Postao/la Medojedni jazavac »

Arch je zakon.
stefan je napisao/la:tu mač gemišta
To understand recursion, you must first understand recursion.
drone
Moderator

Post Postao/la drone »

Odnedavno pri bootanju imam i lijepe crvene retke. Deprecated ovo, deprecated ono... Moram napokon urediti rc.conf i ostalo, odgađam već mjesecima. Ima dana kad mi se baš ne da prčkati...
2010-... Arch
Dani

Post Postao/la Dani »

Primate li me u fan club? Konačno ga instalirao, sretan sam kao mala beba :D Hvala svima na podršci, zakon ste!
"Bolje je šutjeti i bit smatran budalom, nego progovoriti i otkloniti svaku sumnju!"
blacx

Post Postao/la blacx »

:velkam
Lutherus

Post Postao/la Lutherus »

Mandriva nije nikad bila vodeća distribucija. Bil je Mandrake ali Mandrake =/= Mandriva
Slamd64

AW: Re: Arch fan club

Post Postao/la Slamd64 »

Lutherus je napisao/la:Mandriva nije nikad bila vodeća distribucija. Bil je Mandrake ali Mandrake =/= Mandriva
Ili pak ona oznaka != :D

Gesendet von meinem MT11i mit Tapatalk 2
Odgovori