Zar misliš da će početnik željeti čitati dokumentaciju i podešavati Arch i imati vremena za to?drone je napisao/la:Za početnike i kad je potrebno negdje nabrzinu doći do funkcionalnog desktopa s najmanje neizvjesnosti i gnjavaže, mislim da je Mint (KDE ili MATE) i dalje najbolji izbor. Cinnamon još nije na meni prihvatljivoj razini upotrebljivosti, ali napreduje. Međutim, meni je Arch bolji. Lakše dobiješ sustav kakav želiš. Nije baš za brze instalacije, ali za desktop koji će se koristiti na duge staze, po mom mišljenju je daleko bolji izbor od ovih "user friendly" distribucija. Mislim da se isplati potrošiti vrijeme na čitanje Arch wikija i vodiča, instalaciju i štelanje.
Rijetki su takvi početnici koji žele da razumiju kako sistem radi i koji žele čitati. Ne poznajem mnogo Windows korisnika koji žele čitati.
Problem je što je većina korisnika navikla koristiti GUI "napamet" i ne čitaju čak ni šta piše. Kada ih se baci u CLI (DOS, BASH nebitno) jedino što znaju je "buljiti". To je kako ja lično smatram "tipičnog" (ili prosječnog) korisnika računara.
Slažem se da Arch jeste za desktop na duže staze (a to što je moja navika često isprobavanje i eksperimentiranje to je moj problem). Slažem se i da je daleko bolji od ovih "user friendly" distri i da se isplati uloženo vrijeme, ali sigurno nije za početnike. Moram priznati da sam podešavanjem Archa naučio i ponešto novo.
Cinnamon je po mome mišljenju upotrebljiv, ali ne bi škodilo da malo sazrije.
Da li je Arch bolji od Minta ovisi o korisniku i iskustvu korisnika, ali meni lično jeste bolji Arch. Naročito mi se sviđa to što je Arch u potupunosti rolling release. Pomalo mi je žao što Arch nisam prije instalirao. Imao sam odavno namjeru, ali me je upravo procedura i dužina instalacije omela u tome. Nisam bio siguran da li se isplati instalirati Arch u odnosu na dobijeno. Drago mi je da sam ga instalirao. Također razmišljam o Gentoou i Slackwareu, ali samo vrijeme instalacije (čitaj: kompajliranja) i održavanja sistema bi me vjerovatno "smorilo". Najveći problem sa Slackwareom je dependency hell. Možda sam malo paranoičan, ali vjerovatno bih zaboravio neki dependency. Opet, i Slackware je source bazirana distra. Arch je ipak poznatiji? (u ovo baš i nisam siguran, Gentooov prvi release je 1.0 rc6-r10 izdat 21 Augusta 2001. godine)
*buntua sam se držao zbog broja informacija i podrške. Nekada mi se činio stabilnim (tada i jeste bio). Više mi se ne čini tako stabilnim kao prije.
Danas žalim što je Ubuntu postao sinonim za Linux iz raznih razloga. Nekada je Mandriva bila vodeća distra. (da, pomalo pratim historiju Linuxa) "Napustila" je svoju zajednicu i izgubila korisnike. Mageia se rodila kao nasljednica radom zajednice (i bivših developera Mandrive). Ubuntu je promjenio DE. Mint je postao popularniji. Ovo sa Amazonom im jedino može pomoći da izgube popularnost još više.
To dokazuje da je Ubuntu ostao na starom DE-u, ostao bi i najpopularniji.
Danas žalim što je Ubuntu postao sinonim za Linux.