Sada je: 28 ruj 2020, 03:12.
C, C++, Java, PHP, Ruby...

Moderator/ica: Moderatori/ce

Pravila foruma
U naslovu teme unutar uglatih zagrada navesti o kojem jeziku je riječ. Primjer: [Java]
Jednostavno crtanje i animacije - Pencil

Meni primarni program za crtanje - Pinta

Kako je profil ljudi koji bi ih koristili (kako kažeš) različit, dobro je kod oba što su podržane sve tri platforme (Linux, OS X i Windows) jer je teško očekivati da će svi koji bi radili na projektu koristili isključivo Linux (za Linux ih jednostavno instaliraš jednim klikom iz Centra softvera).
[+ Prikaži] Klik
ThinkPad T440p
Intel Core i5-4300M
Intel HD Graphics 4600
16GB DDR3L
1xSanDisk X400 512 GB & 1x240GB Intel 2500 Pro
15.6" FHD IPS anti-glare
6 & 9 cell Li-Ion battery
OS: kako kada
Slika: dio kolekcije

***

ZEN
"Charlie. What are you thinking?"
"I'm thinking about what I want and what I need."
"What do you want?"
"I want a peaceful soul."
"And what do you need?"
"I need a bigger gun."
Avatar
Site Admin
Postovi: 10642
Site Admin
Postovi: 10642
Pridružen/a: 01 kol 2012, 12:39
Podijelio/la zahvalu: 578 puta
Primio/la zahvalu: 819 puta
Spol: M
OS: LinuxMint Cinnamon
Zahvaljujem. Evo, upravo se igram s Pintom. Ima li nešto što crta vektorski i svaka stvar koju stavim na podlogu se kasnije može zasebno editirati (nešto kao Corel PHOTO-PAINT), a kad sam gotov, sve spremim u .jpg ili .png formatu? Tek tada on sve objekte stopi s pozadinom i napravi bitmapu?
Imam već i pitanje o Qt-u (a još nisam ni počeo). Naime, forma bi mi trebala biti fixna 900x1500 px (cca). I onda mi treba scrollbar s kojim će svi objekti putovati gore-dolje. Objekti će biti smješteni u QWidget i njega ću zapravo pomicati gore-dolje. Naravno, htio bih da to igra i s kotačićem na mišu. Moram li to sve programirati (tri dana traženja i probavanja) ili ima neka caka negdje koja će to sve napraviti automatski, kad skuži da forma ne stane u monitor?
Postovi: 135
Postovi: 135
Pridružen/a: 18 stu 2010, 06:51
Lokacija: Sesvetski Kraljevec
Podijelio/la zahvalu: 2 puta
Primio/la zahvalu: 4 puta
Spol: M
OS: Windows 7
maliodpalube je napisao/la:Zahvaljujem. Evo, upravo se igram s Pintom. Ima li nešto što crta vektorski i svaka stvar koju stavim na podlogu se kasnije može zasebno editirati (nešto kao Corel PHOTO-PAINT), a kad sam gotov, sve spremim u .jpg ili .png formatu? Tek tada on sve objekte stopi s pozadinom i napravi bitmapu?


Inkscape, on ti je kao Corel Draw
Avatar
Postovi: 126
Postovi: 126
Pridružen/a: 15 stu 2011, 09:00
Podijelio/la zahvalu: 2 puta
Primio/la zahvalu: 3 puta
maliodpalube je napisao/la: Naime, forma bi mi trebala biti fixna 900x1500 px (cca). I onda mi treba scrollbar s kojim će svi objekti putovati gore-dolje. Objekti će biti smješteni u QWidget i njega ću zapravo pomicati gore-dolje. Naravno, htio bih da to igra i s kotačićem na mišu. Moram li to sve programirati (tri dana traženja i probavanja) ili ima neka caka negdje koja će to sve napraviti automatski, kad skuži da forma ne stane u monitor?


Naravno, "stavis" Widget u QScrollAreau.

Ali fiksna velicnina je... fiksna :D Imas layoute s kojima sve to moze biti "responsive".
Avatar
Postovi: 406
Postovi: 406
Pridružen/a: 15 lis 2013, 01:42
Lokacija: BiH, Kakanj
Podijelio/la zahvalu: 46 puta
Primio/la zahvalu: 30 puta
Spol: M
OS: Arch / Manjaro / #!
Ako ćeš raditi s vektorima, obavezno si pomogni sa slobodnom bibliotekom gotovih clipova (crteža) na:
https://openclipart.org/

sigurno će ti trebati jer nisu svi vješti crtači. ;)
Avatar
Site Admin
Postovi: 9983
Site Admin
Postovi: 9983
Pridružen/a: 04 pro 2007, 08:00
Lokacija: Zagreb
Podijelio/la zahvalu: 155 puta
Primio/la zahvalu: 256 puta
Uf... ne ide mi baš!
Problem sa scrollom nisam riješio (čekam dobru dušu da mi javi nešto).
Novi problem je kompajliranje - samostalni .exe koji radi. Doduše, imam neki Qt Creator 2.0.1
Based on Qt 4.7.0 (32 bit). Os Win7. Probavam ono: qmake -projekt; qmake; make
Na ovom zadnjem make kaže da is not recognized. mingw32-make ispiše gomilu po prozoru, ali opet ne ostavi .exe. Neki .exe nađem u debug folderu, ali ne da se pokrenuti - kaže da mu fali neki .dll.
Postovi: 135
Postovi: 135
Pridružen/a: 18 stu 2010, 06:51
Lokacija: Sesvetski Kraljevec
Podijelio/la zahvalu: 2 puta
Primio/la zahvalu: 4 puta
Spol: M
OS: Windows 7
To je zato sto je wintendo glup sistem i mora imati sve dllove u istom folderu s .exe fajlom, ako se dobro sjecam iz skole. Al nas ti problemi s wintendom ne interesuju.
Avatar
Postovi: 406
Postovi: 406
Pridružen/a: 15 lis 2013, 01:42
Lokacija: BiH, Kakanj
Podijelio/la zahvalu: 46 puta
Primio/la zahvalu: 30 puta
Spol: M
OS: Arch / Manjaro / #!
gagiD je napisao/la:To je zato sto je wintendo glup sistem i mora imati sve dllove u istom folderu s .exe fajlom, ako se dobro sjecam iz skole. Al nas ti problemi s wintendom ne interesuju.

To sam skužio i prekopirao sve .dll koje me je tražio. Sad radi, ali je malo problem što već tih .dll - ova ima 180 MB - zipano oko 50 MB. Bit će i nekoliko stotina .jpg i .png fajlića (cca 850x1200 px) i sve to treba downloadati. Moglo bi to za jedan razred polako doći i do 1 GB. Bit će preveliko za skidanje.
Što se tiče scrolla, našao sam neki primjer na netu i radi, ali kao Dialog forma. Kad isto to pokušam staviti u MainWindow, buni se da class UI::MainWindow has no member named scrollAreaWidgetContents.
Evo, ovdje se može skinuti primjer koji radi s Dialog formom:
www.podrucna-skola-jamarice.kuhinje-saric.hr/proba.zip
Iskreno, nemam pojma koja je razlika u formama, ali već mi smeta to što ova Dialog nema min i max gumbiće...
Postovi: 135
Postovi: 135
Pridružen/a: 18 stu 2010, 06:51
Lokacija: Sesvetski Kraljevec
Podijelio/la zahvalu: 2 puta
Primio/la zahvalu: 4 puta
Spol: M
OS: Windows 7
Kod mene radi primjer i ne buni se.

Min i max za sta?

I vec vidis da postaje ocigledno da je web prorodno rjesenje za problem :)
Avatar
Postovi: 406
Postovi: 406
Pridružen/a: 15 lis 2013, 01:42
Lokacija: BiH, Kakanj
Podijelio/la zahvalu: 46 puta
Primio/la zahvalu: 30 puta
Spol: M
OS: Arch / Manjaro / #!
Pa i kod mene radi taj primjer. Ali kad taj isti kod pokušam staviti u MainWindow, onda ne radi.
Minimize i Maximize prozora nema... gore desno.
Postovi: 135
Postovi: 135
Pridružen/a: 18 stu 2010, 06:51
Lokacija: Sesvetski Kraljevec
Podijelio/la zahvalu: 2 puta
Primio/la zahvalu: 4 puta
Spol: M
OS: Windows 7

Na mreži
Trenutno korisnika/ca: / i 2 gostiju.