Stranica: 1/1.

crni ekran smrti i jedno rješenje

PostPostano: 09 vel 2016, 21:21
Postao/la rudar
'Plavi ekran smrti' bio je tradicionalno zlo koje je prijetilo uz MS Win, a mene je danas 'obradovalo' slično iskustvo s Debianom. Srećom, izvukao sam se prilično brzo i bez štete, jer sam imao na raspolaganju terminal, kao i drage ljude koji su ranije naletjeli na istu nevolju i opisali svoja iskustva na webu.

Dakle, prošli tjedan odlučio sam na laptopu (Lenovo G500) zamijeniti radno okruženje uz Debian Testing i umjesto Xfce staviti Mate. Ta operacija sigurno nema nikakve veze s nevoljom koja me kasnije pogodila, no spominjem je kao uvod u zaplet, tim više što tijekom dvogodišnjeg rada u Xfce okruženju ništa slično ovome nisam iskusio. Također, kad sam idućih dana aktivirao laptop, sve je radilo normalno.

Međutim, ovo popodne postalo je napeto: nakon uključenja laptopa dočekao me samo terminal. Morao sam se usto ulogirati, iako sam ranije namjestio Mate (kao i Xfce dok sam ga koristio) da me automatski logira. Display (tj. GUI) nije postojao, miš uopće ne reagira, a tu je neugodna poruka:

Kod: Označi sve
display: unable to open X server `' @ error/display.c/DisplayImageCommand/426


Nedaću očito izaziva neka nepravilnost uz Xorg (kod mene je X.Org 1.18.0 kao display server), jer Google kazuje da su se s istim problemom borili ne samo korisnici raznih Debianida, nego i Archa, pa čak i OSX-a. Nije nevolja ni u hardveru, jer je moj stari laptop 'do jučer' normalno radio, a ova je nedaća pogađala razne grafičke kartice (Nvidia, Radeon, kako vidim), pa tako i moju integriranu Intel grafiku (Intel 3rd Gen Core processor). Dakle, pronađem prvo razuman savjet da se pokuša s jednostavnim

Kod: Označi sve
startx


Ne vidim u tome zla i probam. Zbilja, ekran živne, pojavi se meni lijepa plava boja (Dunave, Dunave...), čak i miš proradi (desna tipka otvara prozorčić sa svim potrebnim sadržajima), ali to nije to, nema Menija (znate već kako to standardno u Mateu izgleda, Applications, Places, System), a ne rade ni kratice (shortcuts) preko tipkovnice. Dakle, ne valja. Nađem onda dodatak uz gornju naredbu i ispadne ovako:

Kod: Označi sve
startx mate-session


Slab uspjeh, bez konkretnog rezultata. Naime, ponad Menija (da, prebacio sam Menu iz gornjeg lijevog u donji lijevi kut, jer volim stalaktite, a ne stalagmite) vidim neko ružno X Term; u gornjem lijevom kutu pak pojavio se prozorčić s puno obavijesti koje promiču strelovito, dok je sam rad na rubu potpune paralize. Gasim računalo, opet u terminal i na Google preko drugog računala, pa slijedi novi pokušaj:

Kod: Označi sve
sudo apt-get install aptitude tasksel


i

Kod: Označi sve
sudo aptitude install xorg mesa-utils


no primam poruku da su već instalirane najnovije dostupne verzije. Onda reinstaliram Mate i hrabro tipkam:

Kod: Označi sve
sudo tasksel install mate-desktop --new-install


Gle, što se zbiva! Isti ugođaj kao prilikom same instalacije Debiana: svijetloplava pozadina čijom se sredinom proteže crvena lenta i na njoj se odbrojava instalacija. Vrlo brzo posao je automatski priveden kraju. Tada ponavljam raniju naredbu

Kod: Označi sve
startx mate-session


i sve je tu, kao nekada, dodir tijela tvog, okus pobjeda... :lulz

Isprika, ovo je jedan ozbiljan forum, ali nisam se mogao suzdržati. Dakle, riješio sam svoju muku, a da vas pritom nisam gnjavio pitanjima. No, kad sam već iznio ovo iskustvo, zanima me što mislite.

Re: crni ekran smrti i jedno rješenje

PostPostano: 09 vel 2016, 22:09
Postao/la Abzeenth
Jaaa mislim :D...da bi naslov teme možda trebao biti malo određeniji/deskriptivniji, ako već želimo da nekom drugom posluži ova naučena lekcija. Ipak je ovo jedan ozbiljan forum, jel :hihi

Re: crni ekran smrti i jedno rješenje

PostPostano: 10 vel 2016, 08:11
Postao/la rudar
Ah, da sam naslovio temu: Kako vratiti izgubljeni display, to ne bi bilo baš lirski, a nisam znao koji bi ini naslov bio precizniji i deskriptivniji. Problem nije vezan uz pojedinu distru (čak ni uz Linux; s njime se bore i ljubitelji jabuka), nije vezan uz posebni hardver, a nisam siguran treba li kriviti samo Xorg. Možda ovako nije loše: kad nam dođe mrak pred oči (crni ekran smrti), možemo se izvlačiti na opisani način. To je jedno rješenje.

Re: crni ekran smrti i jedno rješenje

PostPostano: 10 vel 2016, 10:47
Postao/la vision
Jesi radio kakve nadogradnje nakon instalacije Mate okruženja?
Ovako ispada da je problem sam od sebe nastao, a može se tako i ponoviti.
Zašto koristiš taskel (prvi put čujem :facepalm )?
Kako stoji na Debian Wiki full mate instalacija je:
Kod: Označi sve
apt-get install mate-desktop-environment

Re: crni ekran smrti i jedno rješenje

PostPostano: 10 vel 2016, 10:55
Postao/la rudar
To je Deb Testing, kako pišem, i nadograđujem ga u prosjeku dvaput ili triput tjedno. Uobičajeno

Kod: Označi sve
sudo apt-get update && sudo apt-get upgrade


Kad sam se odlučio za Mate kao radno okruženje, instalirao sam ga uz pomoć naredbe koju spominješ. Međutim, ovaj slučaj nije sam od sebe nastao, čini se da je nešto vezano uz Xorg, barem sudeći po iskustvima drugih. Čak sam na nekom forumu vidio primjedbu da Xorg ne može dovoljno brzo pratiti nadogradnju ostalih paketa, pa zato može nastati problem, iako mi to objašnjenje izgleda čudno. Ne vjerujem da je stvar u tome što sam zadržao stari kernel, 3.13.

Što se pak tiče tasksel naredbe, opisana je kao alat koji u Debian okruženju instalira međusobno povezane pakete, međusobno ih usklađujući. O tome više ovdje: https://help.ubuntu.com/community/Tasksel

Na tom sam linku provjerio što je tasksel prije nego što sam krenuo upisivati naredbu u terminal. Ispalo je dobro.

Re: crni ekran smrti i jedno rješenje

PostPostano: 10 vel 2016, 16:07
Postao/la teorijavelikogpraska
Kad već pitaš što mislimo. Interesantno. Hvala na savjetu. Nisam to dosad nikad vidio niti čuo na forumima.
Upada mi u oči da ti je prvo javio da je sve već instalirano, stoga mislim da bi možda radilo i ovo. ( Ja bih pokušao ovako iz nužde. Imam samo jedan laptop, a mobitel nikada ne koristim za surfanje).
Srušiti ( ili Startati ) displej menađer, ovisno u kom trenutku je tvoj Mate "riknuo".
Kod: Označi sve
sudo service lightdm start/stop

zatim ovisno o rezultatu, napraviti ponovnu konfiguraciju xorga
Kod: Označi sve
 sudo Xorg --configure

zatim opet ovisno o rezultatu, fajl koji dobiješ xorg.conf.new preimenovati u xorg.conf i iskopirati na njegovo mjesto gdje već ide, mislim u /etc/X11/xorg.conf
a zatim, pa ako, ako je sve prošlo ok, restart ili samo startati service lightdm.
Naravno, ovo je samo moje razmišljanje, jer nisam u stanju inscenirati potpuno identičnu grešku, pa da provjerim dali to moje razmišljanje pije vodu.

Re: crni ekran smrti i jedno rješenje

PostPostano: 10 vel 2016, 17:58
Postao/la rudar
Hvala na ovom razmišljanju i na konkretnom prijedlogu. Mogu samo dodati da je terminal bio posve funkcionalan, a da je potrošnja radne memorije u tom trenutku bila oko 120 Mb (Mate u stanju mirovanja troši kod mene oko 300 Mb, sudeći po ispisu naredbe inxi -v 5). Znači, sve je štimalo, osim GUI-ja. Nije bilo nikakve grafike.

Kroz terminal sam tada odradio svoju standardnu obnovu i nadogradnju sustava, sve je prošlo u redu. Kad bih pak pokušao pokrenuti neku aplikaciju kroz terminal, recimo Iceweasel, ne bi se pokrenulo uz obrazloženje da je grafički display nedostupan. Možda sam zabrljao i čupajući Xfce. Ne znam pouzdano. Ako pak nekoga zanima više o ovoj grešci, može dalje pretraživati Google uz unos osnovnog opisa greške koji sam dao u prvom postu na temi, odnosno

Kod: Označi sve
display: unable to open X server `' @ error/display.c/DisplayImageCommand/426