Sada je: 08 srp 2020, 13:06.
Razmjena savjeta i trikova o podešavanju sustava i programa.

Moderator/ica: Moderatori/ce

Tako je, a može i iz Live nakon instalacije, sve jednim potezom riješiti (ako u instalaciji nema opcije da se ne instalira grub).
Avatar
Postovi: 1801
Postovi: 1801
Pridružen/a: 15 sij 2014, 09:37
Lokacija: Zaljev svetaca
Podijelio/la zahvalu: 69 puta
Primio/la zahvalu: 177 puta
Spol:
OS: Leap 15.1 / Hera 5.1
dupin je napisao/la:Izmjene se rade u datoteci /etc/default/grub , a ne u /boot/grub/grub.cfg. Čak i piše u /boot/grub/grub.cfg DO NOT EDIT THIS FILE ;)

Zapravo, ako ćeš trajnu promjenu, onda da. Samo tada treba odraditi grub-mkconfig..blabla ili update-grub. Ovako kako sam ja napisao trebaš SAMO to što sam i rekao napravit i do sljedeće (de)instalacije kernela sve radi super. :bleh Osim ako ne koristiš Arch. Tada nema zime. ;) ;)
Arch Linux Install Script
Hash Checker
Vl@do je napisao/la:Arch imaš upravo zato da uštediš na vremenu. Nemaš nikakvih problema s instalacijama, kompajliranjem i ostalim. Imaš jednostavno funkcionalan i stabilan, uvijek najsvježiji OS, a osim toga je sexy i cool do neba.

I've seen some idiots back in my days but you man... you're special!
Avatar
Moderator
Postovi: 6354
Moderator
Postovi: 6354
Pridružen/a: 13 stu 2010, 21:12
Lokacija: /hrvatska/split/.../9/7
Podijelio/la zahvalu: 272 puta
Primio/la zahvalu: 342 puta
Spol: M
OS: Arch MATE/Xfce/LXDE
Ja sad ne znam jesam li se loše izrazio, nedovoljno jasno rekao što je moja namjera kada sam počeo pisati... Nitko ne kaže da se ne može promijeniti prioritet pri podizanju distribucija u dual ( multiple ) bootu. Na samom početku sam rekao da mi je namjera pokazati kako se to može odraditi i bez uređivanja conf datoteka. Što dobijem kao odgovor? "Pa samo uredi conf datoteku"! :sokiran
Nema veće religije od istine!
Avatar
Postovi: 2061
Postovi: 2061
Pridružen/a: 05 tra 2008, 22:38
Lokacija: Zadar
Podijelio/la zahvalu: 28 puta
Primio/la zahvalu: 74 puta
Spol: M
OS: Debian
dupin je napisao/la:Na samom početku sam rekao da mi je namjera pokazati kako se to može odraditi i bez uređivanja conf datoteka. Što dobijem kao odgovor? "Pa samo uredi conf datoteku"! :sokiran

Ok, jasno mi je što si htio reći ali u FLOSS svijetu postoji nešto što se zove KISS princip. ;)
A ako ćemo već na terminal naredbe (update-grub i grub-mkconfig su upravo to) onda je tu sed nenadje*iv. ;)
Arch Linux Install Script
Hash Checker
Vl@do je napisao/la:Arch imaš upravo zato da uštediš na vremenu. Nemaš nikakvih problema s instalacijama, kompajliranjem i ostalim. Imaš jednostavno funkcionalan i stabilan, uvijek najsvježiji OS, a osim toga je sexy i cool do neba.

I've seen some idiots back in my days but you man... you're special!
Avatar
Moderator
Postovi: 6354
Moderator
Postovi: 6354
Pridružen/a: 13 stu 2010, 21:12
Lokacija: /hrvatska/split/.../9/7
Podijelio/la zahvalu: 272 puta
Primio/la zahvalu: 342 puta
Spol: M
OS: Arch MATE/Xfce/LXDE
Ako ćemo iskreno, najmanji problem je u grub izbornik odabrati koju distru, nego obično se upali komp/laptop i ide skuvati kava/čaj i onda se podigne distra koja je prva na spisak. :hihi

Kod @bertonevog U350 možeš još istrčati krug dok se bios učita. :wink:
Avatar
Postovi: 1801
Postovi: 1801
Pridružen/a: 15 sij 2014, 09:37
Lokacija: Zaljev svetaca
Podijelio/la zahvalu: 69 puta
Primio/la zahvalu: 177 puta
Spol:
OS: Leap 15.1 / Hera 5.1
Evo, ja imam dosta prerađeni grub config i ne bih nikako ponovo preinstaliravao grub iz druge distre, jer tako dobijem grub od te nove distre koji nema više one postavke koje sam namjestio. Desilo se par puta, pa sam onda morao updatati grub iz stare distre. Nije problem ali je gnjavaža.
U takvom slučaju, a po mome mišljenju i inače, jednostavnije je izmijeniti /etc/default/grub . Osim toga, tako se može još puno lipih stvari podesiti.
"Hodor bre foobar"
Avatar
Postovi: 1907
Postovi: 1907
Pridružen/a: 16 tra 2011, 08:34
Lokacija: i grupa Film
Podijelio/la zahvalu: 45 puta
Primio/la zahvalu: 341 puta
Spol: M
OS: Mint 10 LXDE itd...

Na mreži
Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost.