Sada je: 08 srp 2020, 11:11.
Razmjena savjeta i trikova o podešavanju sustava i programa.

Moderator/ica: Moderatori/ce

Cooleech je napisao/la:Nebi li bilo pametno datoteku ~/hostsbackup mv-at u ~/.hostsbackup? Na ovaj način user po defaultu neće vidjeti datoteku pa nema straha od slučajnog brisanja.

Malo je mjesta na kojima možeš sakrit datoteku, a da "pravi" rm nebu našo rofl

Vi kako hoćete, što se mene tiče, tutorijal je za pozlatiti!
Trzalica svaka čast! :thmbs-up
Avatar
Postovi: 127
Postovi: 127
Pridružen/a: 09 sij 2015, 17:24
Podijelio/la zahvalu: 49 puta
Primio/la zahvalu: 29 puta
Spol: M
OS: Linux Mint 17
...iako uvijek treba paziti da postoji backup originalne fajle mislim da u ovom slučaju, da se slučajno i dogodi da korisnik pobriše hostsbackup ne bi puno izgubio ali kažem, to je više stvar preferencija.
Hvala rusty! :)
Postovi: 807
Postovi: 807
Pridružen/a: 21 vel 2012, 23:18
Podijelio/la zahvalu: 83 puta
Primio/la zahvalu: 56 puta
Spol: M
Hosts toggle:
Kod: Označi sve
#/bin/bash
if [ -f /etc/hosts-original ]; then
 sudo mv /etc/hosts /etc/blocked-hosts
 sudo mv /etc/hosts-original /etc/hosts
else
 sudo mv /etc/hosts /etc/hosts-original
 sudo mv /etc/blocked-hosts /etc/hosts
fi

Amen. Idite u miru. svecenik

EDIT: evo, ovako je najbolje/najlakše. :)
Arch Linux Install Script
Hash Checker
Vl@do je napisao/la:Arch imaš upravo zato da uštediš na vremenu. Nemaš nikakvih problema s instalacijama, kompajliranjem i ostalim. Imaš jednostavno funkcionalan i stabilan, uvijek najsvježiji OS, a osim toga je sexy i cool do neba.

I've seen some idiots back in my days but you man... you're special!
Avatar
Moderator
Postovi: 6354
Moderator
Postovi: 6354
Pridružen/a: 13 stu 2010, 21:12
Lokacija: /hrvatska/split/.../9/7
Podijelio/la zahvalu: 272 puta
Primio/la zahvalu: 342 puta
Spol: M
OS: Arch MATE/Xfce/LXDE
Dodane izmjene za hosts toggle skriptu kako je predložio kolega Cooleech i izmjenjen dio sa backupom u prvoj skripti (radi usklađivanja sa hosts toggle skriptom). :)
Sada je sve na sigurnom pod /etc i nema straha od slučajnog brisanja backupa i sličnih stvari kojima su nestašni korisnici skloni ;)
Postovi: 807
Postovi: 807
Pridružen/a: 21 vel 2012, 23:18
Podijelio/la zahvalu: 83 puta
Primio/la zahvalu: 56 puta
Spol: M
Za zaštitu od rm onda koristiti chattr +i ime_fajla pa niti root ne može izbrisati fajl. Inače ako stavite u hosts na nepostojeću adresu onda dajete dodatni posao svejedno jer se kontaktiraju gluposti. Ne u mjeri di on skida i vrti materijale, ali ipak ima posla. Bolje bi bilo napraviti loopback adresu tipa 127.0.0.10 na koju redirecta i onda u iptables dodati drop za sve sto dolazi na .10. Ili alternativno, te IP adrese direktno stavljati u iptables DROP chain.
Es gibt keinen Gott, kein Universum, keine menschliche Rasse, kein irdisches Leben, keinen Himmel, keine Hölle. Es ist alles ein Traum - ein grotesker und dummer Traum. Nichts existiert außer dir. Und du bist nur ein Gedanke - ein vagabundierender Gedanke, ein nutzloser Gedanke, ein heimatloser Gedanke, der verloren in der leeren Ewigkeit wandelt!
Avatar
Moderator
Postovi: 10056
Moderator
Postovi: 10056
Pridružen/a: 07 pro 2007, 18:07
Podijelio/la zahvalu: 169 puta
Primio/la zahvalu: 276 puta
Spol: Y
OS: utuntu 19.10
Naravno, uvijek je to sve skupa moguće blokirati i preko IP tables ali mislim da je većini ipak lakše to odraditi na ovaj način jer lakše mogu (ukoliko žele ili imaju potrebu) sve vratiti na defaultno stanje dok sa IP tables to ide malčice teže (premda se isto sve može preko skripte povući ali ono...).
Mislim da bi bila neznatna razlika u performansama kada bi se sve preusmjervalo na 127.0.0.10 pa onda taj IP blokiralo preko IP tablesa ali ono, nije niti to loša kombinacija. U svakom slučaju, uvijek ima više načina na koji se stvari mogu odraditi ali meni na ovaj način to sve šljaka kako treba, i na kompu i na mobu (recimo IP tables varijantu ne bih mogao primjeniti na mobu a ovako preko hosts fajle mogu) tako da, ja osobno, nemam potrebe za daljnjim aktivnostima po tome pitanju. :)
U svakom slučaju, hvala na dodatnim prijedlozima! :) Lijepo je čuti što i Linux sys admini misle ;)
Postovi: 807
Postovi: 807
Pridružen/a: 21 vel 2012, 23:18
Podijelio/la zahvalu: 83 puta
Primio/la zahvalu: 56 puta
Spol: M
Isprobano na Linux Mint 17.1 i sve radi. :thmb-up

Hosts toggle sada ima više smisla, ali u mom slučaju dobijem i upozorenje:
Kod: Označi sve
sudo: unable to resolve host rusty-VirtualBox

Razlog je, što nakon prve "mv" naredbe (u oba bloka if petlje) više nema /etc/hosts datoteke, pa se u sljedećem retku "sudo" buni. Predlažem manju izmjenu (samo je zamijenjen mv sa cp na dva mjesta):
Kod: Označi sve
#!/bin/bash

if [ -f /etc/hosts-original ]; then
 sudo cp /etc/hosts /etc/blocked-hosts
 sudo mv /etc/hosts-original /etc/hosts
else
 sudo cp /etc/hosts /etc/hosts-original
 sudo mv /etc/blocked-hosts /etc/hosts
fi

Skripta ispravno radi i bez ove izmjene.

@shrike Hvla za chattr +i trik :-D
Avatar
Postovi: 127
Postovi: 127
Pridružen/a: 09 sij 2015, 17:24
Podijelio/la zahvalu: 49 puta
Primio/la zahvalu: 29 puta
Spol: M
OS: Linux Mint 17
...meni nije javljalo grešku i sve je prošlo kako treba ali danas kada sam dopisivao izmjenu koju je predložio Cooleech i sam sam isprobao skriptu i sa cp varijantom (volim upotrijebiti copy komandu kad god je moguće). Na kraju sam ipak pustio da bude mv ali pošto si dobio upozorenje zamijenio sam sa cp da ne bi ljude zbunjivalo. :)
Postovi: 807
Postovi: 807
Pridružen/a: 21 vel 2012, 23:18
Podijelio/la zahvalu: 83 puta
Primio/la zahvalu: 56 puta
Spol: M
svaka čast na skripti.Imam super spori internet i jako mi je pomogla skripta
Acer E-15 E5-511-C0ET
Intel Celeron quad core N2940
Intel HD
4 GB RAM DDR3
500 GB HD
Avatar
Postovi: 93
Postovi: 93
Pridružen/a: 26 vel 2011, 16:52
Lokacija: Čađavica
Podijelio/la zahvalu: 44 puta
Primio/la zahvalu: 6 puta
Spol: M
OS: Debian Jessie
@laufer - super, ajde baš mi je drago da je skripta pomogla! :)
Postovi: 807
Postovi: 807
Pridružen/a: 21 vel 2012, 23:18
Podijelio/la zahvalu: 83 puta
Primio/la zahvalu: 56 puta
Spol: M

Na mreži
Trenutno korisnika/ca: / i 2 gostiju.