Pa dobro, ali to je više istraživački projekt nego kernel namijenjen za konzumiranje. Ne znam koliko ima sličnih potpunih micro-kernel arhitektura i do kuda su dogurali? Mislim da je HURD dogurao najdalje...shrike je napisao/la:Vidim da hurd ima strašna ograničenja. Memorija samo do 830 MB rama, diskovi do 128 GiB, tek je prije 2 tjedna dobio podršku za SATA diskove, ... jako, jako, jako loše. Plus, poboljšanja koja vidim djeluje zgodno i korisno, ali su i premali dobitak za cijenu troška koji se nalazi tu.
TOP TEMA: Debian vijesti
Moderator/ica: Moderatori/ce
- 4ndY
- Moderator
- Spol: M
- Kontakt:
Re: Debian GNU/Hurd 2013 released!
A neutron walks into a bar; he asks the bartender, 'How much for a beer?' The bartender looks at him, and says 'For you, no charge.'
ovo čudo od SphinUX OS-a koristi GNUMach microkernel (inače baza za Hurd) za interni AIO/IO transfer, jer je tu navodno nenadmašan u brzini, a za ostalo koristi Linux i LS kernele u sinergiji preko virtualizacije kernela.
Po meni je to nešto poprilično inovativno.
Po meni je to nešto poprilično inovativno.
Potpuno se slažem sa time, ali je problem da im je i za ovo trebalo više od 20 godina a još nije došao ni do verzije 1.04ndY je napisao/la:Pa dobro, ali to je više istraživački projekt nego kernel namijenjen za konzumiranje. Ne znam koliko ima sličnih potpunih micro-kernel arhitektura i do kuda su dogurali? Mislim da je HURD dogurao najdalje...
Es gibt keinen Gott, kein Universum, keine menschliche Rasse, kein irdisches Leben, keinen Himmel, keine Hölle. Es ist alles ein Traum - ein grotesker und dummer Traum. Nichts existiert außer dir. Und du bist nur ein Gedanke - ein vagabundierender Gedanke, ein nutzloser Gedanke, ein heimatloser Gedanke, der verloren in der leeren Ewigkeit wandelt!
-
Lutherus
Isprobal Debian/Hurd e ali neradi mi više 60% hardveraja tako da, hvala ali ne bih.
Debian odlučuje između upstarta i systemda
http://www.phoronix.com/scan.php?page=n ... px=MTQ5NzQ

Ovo je zanimljivo,nisam znao da bivši i sadašnji Canonicalovi zaposlenici sjede u Debian tech committeejuDue to various threads having been started for carrying out an init system switch, it's been brought to the Debian tech committee (tech-ctte) for deciding which system to use as the default.
Phoronix reader "Hans Wurst", who pointed out this Debian "flame fest" and init system situation in the Debian camp, also made mention of the fact that there's several (current and former) Canonical employees on the Debian committee so it could swing in favour of using Upstart over systemd. "...here comes the funny stuff. Two of the tech-ctte members are canonical developers and one is an ex-canonical dev. Namely Steve Langasek, Colin Watson and Ian Jackson. Steve and Colin are both members of the Upstart-Developers Launchpad Group. Steve has been pretty vocal on his systemd hate as well. It would be a miracle if they would vote against adopting upstart. Sounds like a rigged vote for me, but ymmv."
Well, in due time we'll see what Debian decides to do about switching from SysVinit to systemd or Upstart.
- glaskoncILLa
Re: Debian odlučuje između upstarta i systemda
dobar dio canonicalovih zaposlenika je iz debiana, gdje je bolje mjesto da ih canonical nadje..
iako je rasprava daleko dublja od toga tko je ciji zaposlenik.
jedan od osnovnih razloga zasto systemd nije (vec) zazivio u debianu je da systemd nije posix kompatibilan, odnosno pisan je samo za linux, a debian isporucuje jos dva kernela uz linux.
kakva je situacija sa upstartom, nemam pojma, ali zanimljivo je da debian nije prihvatio upstart od trenutka kad je doticni startan nego su se okrenuli vlastitom rjesenju paralelizacije init skripiti koje se, barem svojedobno, pokazalo brze od upstarta.
u svakom slucaju trebalo bi prouciti gdje je upstart sad za neki pametniji komentar..
iako je rasprava daleko dublja od toga tko je ciji zaposlenik.
jedan od osnovnih razloga zasto systemd nije (vec) zazivio u debianu je da systemd nije posix kompatibilan, odnosno pisan je samo za linux, a debian isporucuje jos dva kernela uz linux.
kakva je situacija sa upstartom, nemam pojma, ali zanimljivo je da debian nije prihvatio upstart od trenutka kad je doticni startan nego su se okrenuli vlastitom rjesenju paralelizacije init skripiti koje se, barem svojedobno, pokazalo brze od upstarta.
u svakom slucaju trebalo bi prouciti gdje je upstart sad za neki pametniji komentar..
...."Have you mooed today?"...
..It’s that time of the decade: I’m reinstalling Debian..
- glaskoncILLa
nije li fedora krenula sa upstartom, pa se kasnije prebacila na systemd?
Jest,kao i RHEL,Google Chrome OS koristi upstart,Scientific Linux sa CERNa također,sa obzirom na Debianove kernele prije je da će izabrati upstart nego systemd ali vidjećemo.glaskoncILLa je napisao/la:nije li fedora krenula sa upstartom, pa se kasnije prebacila na systemd?
- glaskoncILLa
ne bih rekao da je izvjesno, nije bas debian like da se za neko rjesenje veze za tvrtku poput canonicala.
iako, bit ce vruce.
ajd, malo zutila i politike u svijetu slobodnog softvera.
iako, bit ce vruce.
Vezani su i za CUPS kojega razvija Apple i nitko ne radi oko toga veliku stvar,mislim da i CUPS i upstart imaju GNU general public license,sa tim da CUPS ima neke proprietary dijelove za Apple softver.glaskoncILLa je napisao/la:ne bih rekao da je izvjesno, nije bas debian like da se za neko rjesenje veze za tvrtku poput canonicala.
iako, bit ce vruce.