Povratak grub bootloadera nakon instalacije Windows7

Diskusije usko vezane uz Debian distribuciju.

Moderator/ica: Moderatori/ce

Odgovori
Profesor Bruka
Spol: M

Povratak grub bootloadera nakon instalacije Windows7

Post Postao/la Profesor Bruka »

Vjerojatno su o ovome pisali i kompetentiji ljudi od mene na ovom forumu, i internet je pun informacija o tome kako popraviti grub nakon što smo napravili dual boot, a prvo imamo instaliran Linux.

Moram priznati da mi takvi tutoriali nikada nisu išli od ruke, nikada nisam uspio upisati sve naredbe i doći do kraja, uvijek sam dobio nekakvu grešku. Zašto instalirati Windows7 nakon četiri godine korištenje isključivo Debiana? Zato što ne znam napraviti patch na kernalu da pokrenem usb tunner, a na orginalne Windowse imam pravo preko faksa - licenca dvije godine - čito dovoljno dok načima pačirat kernal. :mrgreen:

Ne znam za ostalo, ali radi na Debianu (Squeeze) - treba vam samo instalacijski medij (u mom slučaju prvi instalacijski cd). Ne znam mogu li to instaleri ostalih distribucija.

Radite na vlasitu odgovornost!

Nakon instalacije Windowsa preko Squeezeja (i nakon što grub netragom nestane), ubacite instalacijski medij, napravite rebut i u instaleru odabirite:
  • Advanced options
  • Rescue mode
  • pratite ostale upute - znači, pratite svo što vam se nudi, kao kod instalacije - jezik, lokacija, tipkovnica, hardver i sl., internet konfiguraciju možete slobodno preskočiti - to vam ne treba u ovom slučaju - trebate dobiti ovakav ekran - popravi grub
  • na praznu crtu upišite (hd0) - sa zagradama
  • izaći iz svega i napraviti reboot - nemojte se prepasti kad vam kod boota više u grubu ne bude windows particija
  • kada bootate u Debian - terminal > su > update-grub
Gotovo!

Znam da nije elegantno i da nije neka mudrost, ali i pisano je za one koji nisu vični nekakvim chrootovima i montiranju proc i sys u neki mnt.

Nadam se da će nekome pomoći. :thumbs
Odgovori