http://www.splitted-desktop.com/~gbeauchesne/
...uspio sam osposobiti UVD2 GPU akceleraciju HD filmova.
Konkretno, isprobano na nekoliko .mkv datoteka s H264 video codecom.
Korištena kartica je HD4650, ali trebale bi raditi i sve kartice 4000 serije (pa čak i HD3200 IGP po nekim svjedočanstvima na phoronixovom forumu).
Korišteni OS je Ubuntu 10.04, i vodič je isključivo za njega i vjerojatno ostale distribucije na debianu, ali ne garantiram da će raditi.
Sve potrebne datoteke sam zapakirao u arhive, posebno za i386 sustave, a posebno za AMD64; pa ovisno o tome koju verziju OSa imate, tu arhivu i skinite. Ako vam nešto usfali, a ne bi trebalo, možete sigurno naći na spomenutoj stranici.
Download
Arhive sam trenutno smjestio na google-docs, i nadam se da će biti dostupne svima (tako sam ih označio).
i386
AMD64
Pretpostavlja se da znate s terminalom kopati po direktorijima
...i da imate instaliran jedan od novijih Ati Catalysta, jer bez njega ništa XvBA.
------------
Korak prvi
------------
Skinutu arhivu otpakirajte i unutra ćete naći datoteke koje nam trebaju.
Pokrenite "libva1...", "libva1-dbg..." i "livba-dev...".
Fileovi su ".deb" i na ubuntu i ostalim debian-based distribucijama instalacija ide jednostavim pokretanjem filea i unošenjem root lozinke.
Nakon toga, pokrenite "xvba-video..." i pustite da i njega instalira.
Prvi korak gotov.
-------------
Korak drugi
-------------
Pokrenite terminal i unesite:
Kod: Označi sve
sudo apt-get build-dep mplayerNa Linuxu Mint mi ovaj korak nikako nije prolazio, zašto - ne znam.
Na Ubuntuu radi bez greške.
-------------
Korak treći
-------------
Otpakirajte "mplayer-vaapi-latest-FULL.tar" u direktorij koji želite.
Otvorite terminal i navigirajte do tog direktorija.
Jeste? Sada unesite:
./checkout-patch-build.shPostupak bi mogao potrajati (ovisno o tome koliko jak procesor imate).
---------------
Korak četvrti
---------------
U principu, sada je sve spremno za pokretanje.
Otvorite terminal i sada otiđite u direktorij:
mplayer-vaapi-20100602 gdje vam je skripta upravo napravila mplayer s VAAPI podrškom.
Sada uđite u pod-direktorij mplayer-vaapi, naravno s naredbom:
cd mplayer-vaapiTo ćemo učiniti s naredbom (pazite da ste još uvijek u direktoriju mplayer-vaapi!)
./mplayer -vo vaapi -va vaapi <URI>Film bi trebao početi, a vaš procesor ostati na 5-10% iskorištenosti
Da biste pokrenuli film preko cijelog ekrana, samo prije
-voKod: Označi sve
-fsMolio bih za razumijevanje, još sam razmjerno "zelen" u svijetu Linuxa i podosta još učim o svemu tome.
Još jednom zahvala gospodinu Gwenolé Beauchesneu, moja malenkost je samo skupila sve to na hrpu i napisala upute na hrvatskom.