Startanje sustava preko RAM-a redudancijom diska

Diskusije usko vezane uz Ubuntu i srodne distribucije (Kubuntu, Xubuntu, Lubuntu, LinuxMint...)

Moderator/ica: Moderatori/ce

Startanje sustava preko RAM-a redudancijom diska

PostPostao/la phreakbox » 07 vel 2010, 01:56

Radi se o pokretanju sustava (ne GRUB) Ubuntu preko RAM-a. Dakle kada upalite stroj trebao bi otprilike ovako raditi:
1. GRUB loader
2. odabrati image koji snima u RAM
3. prekopira kernel u RAM, priprema osnovne disk part (npr. opt/ usr/ lib/), firefox cache, firefox, chrome, opera, evolution startanje (čitanje baze samo iz diska ostalo iz RAM-a), desktop enviroment iz RAM-a
4. pokreće sve procese, zadaće, kernel, operacije, desktop enviroment,.... sa RAM-a initrd, kernel, gdm,.... koji je bio prethodno kopiran iz RAM-a
5. Ako se stroj slučajno ugasi omogučiti mu "backup" što je zadnje na disku redudancijom kopirao (ali to nije neophodno i zna usporavati zbog diska koji ne može u realnom vremenu raditi kao RAM). Znači to bi bilo samo nešto osnovno npr. bookmars, neke datoteke koje želimo da snima u RAM itd...
6. Kada gasimo stroj neka pita što želimo čuvati na disk ili što ne trebamo....

Umjesto SSD-a koji su nepouzdani i nesigurni (vjerojatnost da ode SSD je veća nego magnetski diskovi, to sami znate zašto (promjena napona, životni vijek, ispravak greški na disku nemoguć ili neostvariv, teško je za popraviti itd... itd...)) rađe bi isprobao dizanje sustava iz RAM-a radi performansi do čak 2 GB/s. Recimo za divx, video, i slično dekodiranje nije loše, listanje firefox browser-a back-forward je znatno i osjetno brža, video-audio obrada (konverzije).

--------

Ima netko da je to pokušao napraviti da radi kako spada ili negdje gdje ima tutoriale (provjerene koje stvarno rade) i princip kako i što moramo mijenjati.
http://www.motigo.com > sve za skole, ucenike, nastavnike i roditelje, besplatna prijava | Marin Šagovac
phreakbox

Podijelio/la zahvalu: 10 puta
Primio/la zahvalu: 0 puta
Spol: M

Re: Startanje sustava preko RAM-a redudancijom diska

PostPostao/la Suko » 07 vel 2010, 09:42

Jel ovako nešto:
https://wiki.ubuntu.com/BootToRAM
http://ubuntuforums.org/showthread.php?t=707230
Odlična ideja!
Ako bi se Ubuntu pokretao s RAM-a, to bi letilo ko munja.
Javi ako uspiješ. Baš bi me to zanimalo.
Navodno je dovoljno 2Gb RAM-a da stvar radi.
Suko
Site Admin

Podijelio/la zahvalu: 110 puta
Primio/la zahvalu: 115 puta

PostPostao/la dalibor.klobucaric » 07 vel 2010, 10:41

Ovo je zanimljivo... Završavam neki projekt pa ću probati krajem drugog tjedna
:)
Because Open Source Matters
--
Sites - Under construction
dalibor.klobucaric

Podijelio/la zahvalu: 2 puta
Primio/la zahvalu: 2 puta

PostPostao/la pingu » 07 vel 2010, 13:44

RAM disk, tako nešto je imao AmigaOS po defaultu, a moglo se namjestiti i na Atari TOS-u. :)
pingu

Podijelio/la zahvalu: 0 puta

PostPostao/la phreakbox » 07 vel 2010, 17:02

Tako je sjecam se doba Amige, nego jel netko stvarno uspio to napraviti jer ja to još neću raditi budući da ne želim sada riskirati s time. To ću raditi kada budem instalirao nanovo OS. Dotad bih mogao napraviti image i staviti sve što gore želim do 1 GB i ono što najčešće koristim da digne sa RAM-a. Ostalo baze podataka, web server, evolution mailovi i slicno ce biti na disku. No moguce je rsync-ati na disk pa sacuvati vise kopija u slucaju naglog gasenja ili kršenja da se obnovi. To je odlicno.

Ja za sada ne radim ovo dok ne uhvatim vremena za ovo, ovi tutoriali nisu loši ali to je jedan dio, ima tu gro posla oko RAM disk-a i kako racionalno iskoristiti prostor. Izgleda da je to najbolje na netbook-u iskoristiti nego na nekom profi laptopu. Ja naravno za svoju profesiju imam T400, ali neke bih stvari koji najcesce koristim ipak digao sa RAM-a radi brzine.

U Ubuntu-brainstorm takodjer ima tema za ovo: http://brainstorm.ubuntu.com/idea/8314/
gdje kazu da je koristenje RAM diska opasno i sigurnosni propust opada (znamo zasto CHMOD 0777 jelda i root user). Isto tako je problem ak nemamo mjesta na disk onda ide u SWAP, ali sto ako imamo recimo 8 GB radne memorije?

Dakle, ocito bi bilo najbolje iskoristiti RAM najcescih aplikacija a to su:
- web preglednici
- init iso
- kernel iso
- nautilus
- gnome-shell
- brasero, k3b
- abiword, gnumeric
- Window manager GNOME
- wi-fi konfiguracija i konfigurirati da spoji na Wi-Fi /i/ili local network
- GIMP/Inkscape ? po potrebi?
- OO/Lotus/ ?? Bolje ne zauzima dosta... osim za RAM od 8 GB?
- wallpaper, teme koje se trenutno koriste

Dakle jos uvijek mislim da je najbolje iskoristiti ukoliko imamo minimalno 4 GB RAM-a (dakle krajnji minimum da bi mogao nesto normalno raditi iskoristavajuci RAM) a optimalno 8 GB ili više

Ionako znamo da cijene RAM-a nisu više tako skupe? Po meni bi bilo bolje RAM disk nego riskirat sa SSD-om a performanse RAMdiska su osjetno bolje od SSD-a.
http://www.motigo.com > sve za skole, ucenike, nastavnike i roditelje, besplatna prijava | Marin Šagovac
phreakbox

Podijelio/la zahvalu: 10 puta

PostPostao/la josun » 05 ruj 2011, 20:30

preko godinu dana nitko ne piše jel uspjelo s ramdiskom.
Ja sam također u premišljanju da li da nabavim SSD disk, stoga sam i došao vidjeti ovdje kakve su preporuke, kad ono naletih na ovu raspru o ramdisku. Slažem se da je jeftinije dokupiti RAM.a nego SSD, i još ako je toiko bolje i pouzdanije kako ovdje pišete, onda dajte još koji riječ vi koji imate iskustva.

Hvala
josun

Podijelio/la zahvalu: 0 puta

PostPostao/la shrike » 05 ruj 2011, 20:49

josun je napisao/la:preko godinu dana nitko ne piše jel uspjelo s ramdiskom.
Ja sam također u premišljanju da li da nabavim SSD disk, stoga sam i došao vidjeti ovdje kakve su preporuke, kad ono naletih na ovu raspru o ramdisku. Slažem se da je jeftinije dokupiti RAM.a nego SSD, i još ako je toiko bolje i pouzdanije kako ovdje pišete, onda dajte još koji riječ vi koji imate iskustva.

Hvala

Ja sam čitao neke testove u kojima je ispalo da je pouzdanost ssd diskova od 64 GB ista kao u klasičnih sa 1 TB.
Abzeenth je napisao/la:Zapravo ogroman broj ljudi pati od Diablo sindroma (TM), odnosno misle da se sve vrti oko njih, da je sve upućeno njima, etc. Važno je moći to priznati, i potruditi se ubuduće ne interpretirati tuđe postove u najnegativnijem mogućem smislu...
shrike

Podijelio/la zahvalu: 7 puta
Primio/la zahvalu: 43 puta

Natrag na Ubuntu

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 2 gostiju.

TimIzbriši sve kolačiće