Linux i skype
Moderator/ica: Moderatori/ce
-
Max Bunker
Linux i skype
Poštovanje. Novi sam u svijetu linuxa pa bih molio za savjete iskusnijih korisnika u svezi korištenja skypea na linuxu.
Trenutno koristim Linux mint 14 Mate, i na njemu mi se iz upravitelja softwera uopće nije htjela pokrenuti instalacija skypea. Sa službene skype stranice sam skinuo deb file sa novim skypeom i instalirao ju i to je sve prošlo ok i čak se sada vidi u upravitelju softwera da je to instalirano.. Problem je slijedeći: kada se ulogiram u skype, na onom glavnom ekranu gdje je popis kontakata, ne vide se slike tih kontakata, a prilikom konverzacije sa istima također se ne vide njihove slike već se umjesto avatara pokazuju generičke sive slikice.... Potražio sam i pomoć od skype suporta ali imam osjećaj da nisu baš jaki na području linuxa jer su se njihovi odgovori svodili na ponavljanje instalacije, ispravljanja kakti neispravne xml datoteke i sl, u biti su nagađali jer ništa od toga nije pomoglo. Ako imate iskustva sa sličnim greškama molio bih koristan savjet . Hvala unaprijed.
Trenutno koristim Linux mint 14 Mate, i na njemu mi se iz upravitelja softwera uopće nije htjela pokrenuti instalacija skypea. Sa službene skype stranice sam skinuo deb file sa novim skypeom i instalirao ju i to je sve prošlo ok i čak se sada vidi u upravitelju softwera da je to instalirano.. Problem je slijedeći: kada se ulogiram u skype, na onom glavnom ekranu gdje je popis kontakata, ne vide se slike tih kontakata, a prilikom konverzacije sa istima također se ne vide njihove slike već se umjesto avatara pokazuju generičke sive slikice.... Potražio sam i pomoć od skype suporta ali imam osjećaj da nisu baš jaki na području linuxa jer su se njihovi odgovori svodili na ponavljanje instalacije, ispravljanja kakti neispravne xml datoteke i sl, u biti su nagađali jer ništa od toga nije pomoglo. Ako imate iskustva sa sličnim greškama molio bih koristan savjet . Hvala unaprijed.
- calisto053
- Moderator
- Spol: M
Re: Linux i skype
Osim iz Software Managera .deb paketa, programe možeš instalirati i iz Synaptica, što je najbrži i najefikasniji način.
Skype na Linuxu nije potpuno identičan Win verziji, ali to nije nešto na što možemo utjecati.
Ikone su takve kakve jesu - sive, jedino ih možeš promijeniti zajedno s čitavom temom u dodatnim opcijama programa.
Avatari se prikazuju kad klikneš na pojedini kontakt. Potraži u opcijama da li postoji mogućnost da se prikazuju za sve kontakte (znam da je to imala neka Skype verzija na win).
Pregledaj u "Additional Drivers" jesi li aktivirao sve video drajvere.
Skype na Linuxu nije potpuno identičan Win verziji, ali to nije nešto na što možemo utjecati.
Ikone su takve kakve jesu - sive, jedino ih možeš promijeniti zajedno s čitavom temom u dodatnim opcijama programa.
Avatari se prikazuju kad klikneš na pojedini kontakt. Potraži u opcijama da li postoji mogućnost da se prikazuju za sve kontakte (znam da je to imala neka Skype verzija na win).
Pregledaj u "Additional Drivers" jesi li aktivirao sve video drajvere.
Abzeenth je napisao/la:Dobro onda. Baš me briga. Krepajte od offtopica.
jurastublic je napisao/la:Ovaj thread me podsjeća na krepanu mačku. Treba to pokupit lopatom i zakopat. Onda dezinficirati lopatu.
-
Max Bunker
Hvala na pomoći ali nije u tome kvaka.. Ikone su ok ali problem je što nemam slike kontakata ni na popisu kontakata niti kada kliknem na kontakt a niti tijekom razgovora.. Nisam instalirao nvidia drajver jer mi se na linuxu bolje ponaša sa generickim drajverom.. Moje slike ima ali od kontakata su umjesto sličica siva polja...
-
Max Bunker
Nema nikoga da je uspješno riješio slične probleme...? Nakon par dana korištenja skype na mintu sam uočio još par bugova: kada pokrenem pretraživanje osoba u cilju dodavanja novih kontakata, skype uopće ne pronalazi osobe za koje znam da imaju skype, a te osobe kada pokušavaju pronaći mene skype tražilica im javlja da nema osobe sa takvim nickom tj mene,, Kada tražilica i pronađe neke osobe tada za te osobe nema slike i nikakvih podataka u njihovom skype profilu....Prilikom konverzacije vidim i da nema hrpe opcija, npr izrada fotke preko trenutno korištene kamere... Kada na drugom pc na win7 pokrenem skype ništa od ovih problema nije prisutno.. Uredno pronalazi sve osobe, daje slike i kontakte podatke a i druge osobe mene uredno tada pronalaze...... Iz skype suporta sam dobio već dva maila iz kojih se manje više isčitava da oni nemaju rješenje za to a ni volje da to istražuju s obzirom na postotak zastupljenosti linuxa. Kad sam s njihovim suportom na online chatu onda se isto sve svodi na izmotavanje i beskonačne reinstalacije svega i svačega..... Imam mint 14 mate i najnoviji skype za linux... Možda bi neka starija verzija bolje radila... Ali bi se onda i ta starija verzija sama nadogradila kroz redovnu update,,,,,, Svi prijedlozi su dobrodošli ....
- Abzeenth
- Site Admin
Skype za Linux je jako osakaćen u odnosu na Windows verziju. Nedostaju neke opcije, a neke ne rade, i to je već dugo tako. O uzrocima toga bi se dalo raspravljati možda u nekoj drugoj temi; imaju veze s Microsoftovom politikom poslovanja, kao što se može naslutiti.
Pitanje tebi - moraš li baš nužno koristiti Skype? Razmisli o korištenju Pidgina - postoji Skype plugin za Pidgin (http://eion.robbmob.com/), možda da to isprobaš pa vidiš odgovara li ti? Na taj način ćeš moći komunicirati sa svojim Skype kontaktima, ali iz Pidgina, koji podržava i hrpu drugih protokola, između ostalog i Facebook chat.
Pitanje tebi - moraš li baš nužno koristiti Skype? Razmisli o korištenju Pidgina - postoji Skype plugin za Pidgin (http://eion.robbmob.com/), možda da to isprobaš pa vidiš odgovara li ti? Na taj način ćeš moći komunicirati sa svojim Skype kontaktima, ali iz Pidgina, koji podržava i hrpu drugih protokola, između ostalog i Facebook chat.
-
Max Bunker
Evo prvo da vam zahvalim na trudu i pokušaju pomoći.. Nije mi nužno da baš koristim skxpe kao aplikaciju, ali mi je bitno da mogu komunicirati sa svojim skype kontaktima ( ljudi su rasuti po cijeloj planeti i skype im je u biti jedino kaj koriste za takvu komunikaciju... Znači za sada teško da ću natjerati skype da se normalno ponaša na mintu.... Ako imate volje i vremena pa da mi onda malo detaljnije opišete postupak sa pidginom i tim dodatnim softwerom da bi na taj način uspostavio kontakte sa svojim skype kontaktima,,, Početnik sam u linuxu i iskreno ako mi tijekom instalacije krenu problemi ja ih neznam riješiti... I kakva su vam iskustva sa takvim rješenjem, tj da li se onda pidgin ponaša ko punokrvni skype ili ću i tada naići na hrpu restrikcija i problema......
- Cooleech
- Moderator
- Spol: M
Trenutno nisam pri svom kompu pa nisam siguran za točnu putanju do skypeove konfiguracijske mape.
U home mapi stisni Ctrl + H, time prikazuješ/skrivaš skrivene datoteke i mape. Pokušaj izbrisat skype mapu (putanja je $HOME/.skype ili $HOME/.config/skype.
Bit će kao da prvi put pokrećeš skype. Dakle, morat ćeš ukucat username i password.
U home mapi stisni Ctrl + H, time prikazuješ/skrivaš skrivene datoteke i mape. Pokušaj izbrisat skype mapu (putanja je $HOME/.skype ili $HOME/.config/skype.
Bit će kao da prvi put pokrećeš skype. Dakle, morat ćeš ukucat username i password.
I've seen some idiots back in my time, but you man... you're special!Vl@do je napisao/la:Arch imaš upravo zato da uštediš na vremenu. Nemaš nikakvih problema s instalacijama, kompajliranjem i ostalim. Imaš jednostavno funkcionalan i stabilan, uvijek najsvježiji OS, a osim toga je sexy i cool do neba.
-
Max Bunker
Početnik sam i nisam baš shvatio ovo sa brisanjem skype mape,,, Trenutno su mi instalirani skype i pidgin ,, skype radi kako radi a pidgin nisam ni pokušavao jer vidim da u ponudi protokola uopće ne nudi skype,, Po predzadnjem odgovoru sam pogledao za onaj plugin za pidgin ali tamo ako sam dobro shvatio navode da istovremeno moraju biti pokrenuti i pidgin i skype da bi to radilo,, Ovaj vaš prijedlog sa brisanjem skype mape bi vodio trajnom uklanjanju skypea ili.....??..
- drone
- Moderator
Ako ti treba Skype sa svim mogućim opcijama, nažalost nema ti druge nego koristiti Windowse (direktno ili u virtualnom stroju). Sa svim ostalim eksperimentima dobit ćeš još gore iskustvo nego s postojećim Skypeom za Linux. U nekim slučajevima Wine pomogne, ali ne i za Skype:
Currently there are no known versions of Skype working under recent Wine releases.
1986-1990: Commodore64 / 1990-1994: Amiga 500 / 1995-1996: Amiga 1200 / 1997-2001: N/A@home /
2002-2004: Windows98, XP /
2004-2005: Knoppix, Mandrake / 2005: Mandriva, Ubuntu / 2005-2009: LFS / 2009-2010: Mint /
2010-... Arch
2002-2004: Windows98, XP /
2004-2005: Knoppix, Mandrake / 2005: Mandriva, Ubuntu / 2005-2009: LFS / 2009-2010: Mint /
2010-... Arch