DuckDuckGo - nova tražilica (dojmovi)

Razne diskusije o Linuxu, neovisno o distribuciji.

Moderator/ica: Moderatori/ce

DuckDuckGo - nova tražilica (dojmovi)

PostPostao/la calisto053 » 29 tra 2012, 20:49

DuckDuckGo is a general purpose search engine that is intended to be your starting place when searching the Internet. Use it to get way more instant answers, way less spam and real privacy, which we believe adds up to a much better overall search experience. See our about page for more.

https://duckduckgo.com/

slika

S njom sam se prvi put susreo u najavi za Mint 11. Naime, radi se o malom projektu nezavisne tražilice radi preciznije pretrage bez reklama, sponzoriranih linkova, praćenja navika korisnika i njihove lokacije. Budući da je Google uveo nova pravila o privatnosti od 1. ožujka (čitaj: praćenje i povezivanje korisnika), te budući da sam blago paranoidan po pitanju sigurnosti i posebno privanosti, odlučio sam dati priliku DuckDuckGo.
Tražilica je došla predinstalirana u Firefox (lako se doda DuckDuckGovsearch engine u Quick Search), a intenzivno je koristi posljednja 3 mjeseca. Manje iskusni korisnici će vjerojatno biti zbunjeni budući da Duck ne nudi ključne rječi tijekom upisivanja, niti sponzorirane/najčešće pretraživane linkove. Dakle, sve teme se ravnopravno tretiraju bez obzira na popularnost/frekventnost pretrage. To znači da je potrebno ograničiti temu preciznim ključnim rječima, što je jamstvo uspjeha. Ipak, bit ove preciznosti je pouzdanost - dobiti rezultate za ono što vi tražite, a ne za ono što drugi najčešće traže ili za nešto što vam netko podmeće.
Po meni, pozitivne strane su čuvanje privatnosti (nema praćenja korisnika, reklama, niti sponzoriranih linkova), pouzdanost pretrage, mogućnost pretraživanja više servisa uz uvanje privatnosti (google, youtube, bing, wikipedia, amazon, maps...), podešavanje izgleda itd.
Negativne strane mogu biti nesnalaženje s ključnim rječima budući da one nisu ponuđene, kao ni rezultati vezani uz njih, quick preview webpage kao kod googlea, te nepostojanje vlastitog mehanizma za pretraživanje slika (samo putem google images).

Odličnu recenziju možete pročitati ovdje:
http://www.dedoimedo.com/computers/duckduckgo.html

Također, zanima me vaše mišljenje i iskustva!
Abzeeth je napisao/la:Dobro onda. Baš me briga. Krepajte od offtopica.
calisto053

Podijelio/la zahvalu: 1 puta
Primio/la zahvalu: 20 puta
Spol: M

Re: DuckDuckGo - nova tražilica (dojmovi)

PostPostao/la Abzeenth » 30 tra 2012, 08:40

Pa sad, ne znam baš koliko je to "nova" tražilica, znam već dugo za nju ali nažalost ju ne koristim dovoljno često. Pokušavam se naviknuti i izbaciti Google iz svakodnevne upotrebe, no mislim da će mi trebati dosta vremena za to. Ovdje možete pronaći svašta o DuckDuckGo, ako nekog zanima. A kažu da je i ova tražilica [startpage.com] jednako dobra, odnosno bolja od Googlea što se tiče privatnosti.
j*3<3
Abzeenth
Site Admin

Podijelio/la zahvalu: 101 puta
Primio/la zahvalu: 117 puta

PostPostao/la tartaglia » 30 tra 2012, 09:25

Koristim ju vec par godina. Dobra je, ali povremeno ipak moras napravit !g
Avoid the Gates of Hell. Use Linux!
tartaglia

Podijelio/la zahvalu: 0 puta
Primio/la zahvalu: 2 puta

PostPostao/la shrike » 30 tra 2012, 10:08

meni su fora skraćenice. Tipa upišem ime filma i onda !imdb pa me odmah odvede di treba. Ili pojam pa !w i takve stvari. Ipak, moram priznati da google bitno češće stavi na prvu stranicu linkove koje tražim od duck duck go, te također patkica nekada i ne nđe ništa.
Abzeenth je napisao/la:Zapravo ogroman broj ljudi pati od Diablo sindroma (TM), odnosno misle da se sve vrti oko njih, da je sve upućeno njima, etc. Važno je moći to priznati, i potruditi se ubuduće ne interpretirati tuđe postove u najnegativnijem mogućem smislu...
shrike

Podijelio/la zahvalu: 7 puta
Primio/la zahvalu: 44 puta

PostPostao/la calisto053 » 30 tra 2012, 11:21

@ Abzeenth - zgodna stvar, mogao bi se pozabavit i njome
https://startpage.com/uk/?

@ shrike - važno je pogodit prave ključe riječi, tj. ograničit područje pretrage

Vjerojatno je lansirana 2006. Najviše mi se sviđa što čuva privatnost i nema oglasa ni reklama. Tzv. Filter Bubble čuva privatnost i uvijek daje jednake rezultate za isti upit.
Google mi ni najmanje ne ulijeva povjerenje svojim pristupom. Ne želim se skrivati iza Tor networka niti proxy-ja, ali privatnost i sigurnost su mi važni. Naježim se kad vidim prikaz moje lokacije ili odgovore koji se povezuju uz moju regiju ili teme koje bi mene mogle zanimati (sakupljanje informacija o korisnicima iz gmail accounta, fejsa, twittera, youtube i google upita, te praćenje na stranicama koje posjećujete - google analytics, google +1, doubleclick, facebook i twitter button i dr.).
DuckDuck je zgodna alternativa, vjerojatno uz startpage.com

Još par zanimljivosti:

http://en.wikipedia.org/wiki/Duckduckgo

http://www.hallaminternet.com/2012/duck ... to-google/
Abzeeth je napisao/la:Dobro onda. Baš me briga. Krepajte od offtopica.
calisto053

Podijelio/la zahvalu: 1 puta
Primio/la zahvalu: 20 puta

PostPostao/la Nele » 30 tra 2012, 11:30

Ova tema me podsjetila na cuil kojeg su napravili bivsi googleovi uposlenici da bi na kraju sve propalo.
Isto su poceli s pricom o privatnosti i velikom broju indeksiranih stranica.
Nele

Podijelio/la zahvalu: 11 puta
Primio/la zahvalu: 1 puta

Natrag na Linux općenito

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost.

TimIzbriši sve kolačiće